Trollbunden (Spellbound)

Chefen för en psykiatrisk klinik skall avgå och ersättas med den yngre Dr Edwards (Gregory Peck). När väl Edwards anländer till klinken börjar den unga kvinnliga läkaren, Dr Constance Petersen (Ingrid Bergman) fatta misstankar mot honom. Hon får också fog för sina misstankar när hon nås av budet att den riktige Dr Edwards är död...mördad! Trots att hon vet sanningen om den riktige Dr Edwards förälskar hon sig ändå i sin nye kollega och är fast besluten att ta reda på om han är skyldig eller oskyldig. Hon sätter hela sin karriär på spel när de två flyr undan polisen för att ta reda på sanningen. Det enda de har att gå på är initialerna J.B som är inbroderade på hans kläder. Polisen som är övertygad om att den falske Dr Edwards är den riktige mördaren inleder en klappjakt på det flyende paret. Constance försöker förtvivlat att söka spår i sin älskades förflutna genom att inleda en privat psykoanalys av hans tidigare liv. Svårigheterna fortsätter när det kommer fram att han lider av minnesförlust och inte kan komma ihåg någonting av vad som egentligen har inträffat. Men tack vare Constance nitiska arbetsinsatts och kärlek till sin nyfunne vän kommer de allt närmare sanningen. En sanning som visar sig vara mörkare och mer fruktansvärd än de någonsin kunnat ana...

 

Trollbunden är visserligen en ganska spännande thriller, men lider lite av de ibland framkrystade psykoanalytiska försöken från Constance sida i att finna sanningen om sin äskade Dr Edwards tidigare liv. Men sin vana trogen lyckas ändå Hitchcock med att på ett utmärkt sätt berätta en mycket spännande historia och han lyckas också leverera ett par redan klassiska scener. Den kanske mest berömda scenen i filmen är den Salvador Dali inspirerande drömsekvensen 82 minuter in i filmen. Hitchcock fick hjälp av Miklos Rozsa att skapa scenen då Gregory Peck försätts i ett comaliknande tillstånd av Constance och hennes gamle lärare, Dr Alex Brulov (Michael Chekhov). I Trollbunden visar också Hitchcock prov på sitt snillrika sätt att leka med bilder och skapa nya intressanta sekvenser utifrån åskådarens synvinkel. Ett sådant exempel är när Gregory Peck på nytt gått in i sig själv i ett drömlikt tillstånd och med en rakhyvel i sin hand går nedför en trapp utan att egentligen veta om det. Väl ner på bottenvåningen hos Constance gamla psykoanalyslärare serveras denne ett glas med mjölk som innehåller sömnmedel. Åskådarna får då genom glasets botten själv uppleva hur Gregory Peck långsamt dricker upp mjölken och sövs ner. Mycket elegant iscensatt av Hitchcock. Även scenen när de två doktorerna förälskar sig i varandra och för första gången innesluts i en intensiv och djupt kärleksfull kyss är lite kul. Samtidigt som Pecks ansikte närmar sig Bergmans får vi se hur den djupt förälskade Ingrid Bergmans ögon långsamt sluts och hon drömmer sig bort helt hängiven av sin älskade. För att illustrera hur hennes sinnen helt öppnas lät Hitchcock en massa dörrar öppna sig efter varandra och längst bort i korridoren uppenbarar sig en starkt ljust sken.

 

Trollbunden är trots ovan nämnda intressanta scener inget mästerverk. Där till är den allt för ojämn och bitvis allt för överspelad i sina psykoanalytiska försök. Ingrid Bergman är som vanligt bländande vacker och alltid lika passionerad i sitt känslospel. Gregory Peck passar bra som förvirrad misstänkt brottsling och samtidigt förälskad kompanjon. Men visst är Trollbunden en bra film och vi åskådare bjuds på härlig underhållning signerad en mästare i spänning.

Fakta

Hitchcock ur en hiss bärande på en fiol Hitchcock ur en hiss bärande på en fiol

Thriller

USA

1945

Svart/vit

Ljudfilm/Mono

111 min

 

Skådespelare:

Ingrid Bergman .... Dr. Constance Peterson
Gregory Peck .... John Ballantine
Michael Chekhov .... Dr. Brulov
Leo G. Carroll .... Dr. Murchison
Rhonda Fleming .... Mary Carmichael
John Emery (I) .... Dr. Fleurot
Norman Lloyd .... Garmes
Bill Goodwin (I) .... Detektiven
Steven Geray .... Dr. Graff
Donald Curtis .... Harry
Wallace Ford .... Främlingen på hotellet
Art Baker .... Lt. Cooley
Regis Toomey .... Kommisarie Gillespie
Paul Harvey (I) .... Dr. Hanish

 

Skriven av:

Francis Beeding (Novell) Angus MacPhail

 

Cameos:

Hitchcock stiger ur en fullproppad hiss bärande på e fiol och rökande en cigarett. Ungefär 40 minuter in i filmen.

Ingrid bergman, ur Trollbunden
Gregory Peck klarar inte att se strecken på Ingrid Bergmans morgonrock, ur Trollbunden
Gregory Peck funderar om han är en mördare eller inte