Topaz

Topaz är en äkta spionhistoria som faktiskt har verklighetsanknytning. Den handlar om Kuba krisen och om hur Frankrike involverades i konflikten mellan USA och dåvarande Sovjetunionen. En fransk agent (Stafford) skickas till Kuba för att fotografera ryska atomvapen till USAs fördel. Han är gift men har en älskarinna (Dor) på Kuba som jobbar inom frihetsrörelsen där. Bägge avslöjas men Stafford klarar sig tillbaka till USA medan Dor blir skjuten. Väl tillbaka i USA visar det sig att det även finns spioner i den franska regeringen som vill göra livet surt för amerikanerna. Det blir Staffords uppgift att även lösa den gåtan.

 

Tyvärr blev det en ganska rörig historia med allt för många exteriörer som kan kännas lite väl "over kill" även om man heter Alfred Hitchcock. Men så dålig som många vill göra den gällande är filmen absolut inte. Speciellt Kubapartiet i filmen är både spännande och välgjort. Här finns bl a en mycket vacker scen då Stafford och Dor sitter vid ett fönster och går igenom sitt förhållande och det som måste göras för att stoppa Fidel Castro och hans mannar. Även scenen då Dor blir skjuten är svidande vacker.

 

Hitchcock var vid den här tiden en sliten man och orkade inte fullfölja hela filmen på riktigt allvar. Han sa sig bl a vara klar med filmen till 99 procent redan när han läst manuset. Resten blev tyvärr en transportsträcka. Och visst skiner det igenom att så var fallet. Men filmen har som sagts tidigare ändå mycket för oss åskådare att gotta sig i. Intressant är också att två svenskar förekommer i filmen. Dels Per-Axel Arosenius som den sovjetiske statsmannen som hoppar av till väst och dels Tina Hedström som dottern till den avhoppade ryssen.

Fakta

Hitchcock reser sig ur en rullstol Hitchcock reser sig ur en rullstol

Spionhriller

USA

1969

Färg

Ljudfilm/Mono

127 min

 

Skådespelare:

Frederick Stafford (I) .... Andre Devereaux
Dany Robin .... Nicole Devereaux
Karin Dor .... Juanita de Cordoba
John Vernon .... Rico Parra
Claude Jade .... Michele Picard
Michel Subor .... François Picard
John Forsythe .... Michael Nordstrom
Michel Piccoli .... Jacques Granville
Philippe Noiret .... Henri Jarre
Per-Axel Arosenius .... Boris Kusenov
Roscoe Lee Browne .... Philippe Dubois
Edmond Ryan .... McKittreck
Sonja Kolthoff .... Mrs. Kusenov
Tina Hedström .... Tamara Kusenov
John Van Dreelen .... Claude Martin

 

Skriven av:

Samuel A Taylor

 

Cameo:

Hitchcock blir knuffad i en rullstol på flygplatsen en halvtimme in i filmen. Han reser sig ur rullstolen, skakar hand med en man och går ut ur bild.

Mordet på Kain Dor är en av höjdpunkterna i Topaz
Karin Dor och Frederick Stafford ur Topaz
Efter avrättningen ur den stundtals blodiga Topaz