The Lodger

The Lodger handlar om en kvinnomördare som är lös i London. Mördaren, som kallar sig The Avenger, inriktar sig på att varje tisdagskväll mörda någon av alla de blondiner som finns i London. Han jobbar också hela tiden efter ett triangelmönster. Och just en ritad triangel på en pappersbit är vad han lämnar efter sig vi sina mordoffer. Staden befinner sig i skräck när den mystiske hyresgästen, The Lodger (Novello), hyr ett rum hos familjen Bunting. Den unga Daisy (June) som är dottern i familjen förälskar sig i hyresgästen som allt mer framstå som den riktige mördaren. Alla tecken tyder på att han har något med morden att göra.

 

The Lodger var Hitchcocks tredje långfilm, fast den släpptes som hans första, och den blev ett enormt viktigt avstamp i Hitchcocks fortsatta karriär. Det här var nämligen Hitchcocks första riktiga thrillerfilm som också hade det rätta Hitchcocktemat. Huvudpersonen (Nevello) blir nämligen oskyldigt anklagad av en svartsjuk detektiv för att ha utfört ett mord. Filmen som fick mycket uppmärksamhet med ett minnesvärt slut blev allmänt hyllad av en enig kritikerkår och även publiken älskade den. Det var också i The Lodger som Hitchcok för första gången gjorde en så kallad, Cameos. Han var alltså själv med en liten snutt i filmen. The Lodger innehållen många härliga spänningsmoment där Hitchcok verkligen håller publiken i ett fast grepp. Det finns också en del riktigt intressanta scener. En av de mer berömda är när familjen Bunting för första gången misstänker att deras hyresgäst har något med alla kvinnomorden att göra. De stirrar hela tiden upp mot taket till ovanvåningen där deras hyresgäst vankar av och an. Hitchcock valde att illustrera det hela genom en genomskinlig glasruta så publiken själva kunde se Nevello gå fram och tillbaka i sitt rum ur familjen Buntings synvinkel.

Fakta

Thriller

England

1926

Svart/vit

Stumfilm

75 min

 

Skådespelare:

Ivor Novello .... The Lodger
June (I) .... Daisy Bunting, a Mannequin
Malcolm Keen (I) .... Joe Betts, a Police Detective
Marie Ault .... The Landlady (Mrs. Bunting)
Arthur Chesney .... Her Husband (Mr. Bunting)
Helena Pick .... Anne Rowley

 

Skriven av:

Marie Belloc-Lowndes (roman) och Eliot Stannard

 

Cameo:

Hitchcock första cameos. Han dyker upp vid en disk i ett tidningsrum och även lite senare i filmen i en samling människor som står och ser på en arrestering.

 

Hitchcock (med ryggen mot kameran) i sin första cameos i The Lodger
Hitchcocks andra cameos i The Lodger
Ivor Novello som The Lodger