loading...
Laytonstone Station i norra London Laytonstone Station i norra London

Den 3 maj 2001 öppnades utställningen The Hitchcock Gallery. Utställningen som består av 17 mosaiktavlor är placerad i Leytonstone station i den stadsdel i nordöstra London som Hitchcock en gång växte upp i. Under mina resor till London 2003 och 2013 hade jag förmånen att kunna ta en närmare titt på utställningen.

 

I Hitchcocks fotspår

Det var lite speciellt att ta sig ut till den stadsdel där en gång Hitchcock växte upp. På High Road, en gata som sträcker sig i stort sett genom hela Leytonstone, hade familjen Hitchcock sitt hem. I dag finns inte något kvar av det hus som en gång mästerregissören växte upp i. Det enda spår av Hitchcock är den oansenliga lilla skylten som finns upphängd på den bensinstation som nu ligger på adressen High Road 517.

Hur jag än letade efter ytterligare spår från Hitchcocks barndom i kvarteren runt High Road så fann jag inte någonting. Inget museum eller inga affärer med Hitchcockprylar. Inte ens en liten ynklig kiosk uppkallad efter mästaren fanns att se.

Inte förrän jag kom upp till slutet av High Road och vek av till vänster på Church Lane så uppenbarade sig något som tydde på att faktiskt en av världens största och mest hyllade filmregissörer en gång bott här i Leytonstone.

17 vackra motivI

I tunnelbanestationen möttes jag av utställningen "The Hitchcock Gallery". En mosaikutställning som sträcker sig genom gångtunneln på tunnelbanestationen och visar 17 motiv från Hitchcocks filmer, hans liv som regissör och hans barndom.

Bakom projektet står en grupp konstnärer som kallar sig Greenwich Mural Workshop och som fick uppdraget att på något sätt uppmärksamma minnet av regissörens 100-års jubileum. Alltså att det var 100 år sedan Hitchcock föddes i just denna stadsdel.

De 17 motiven är från filmerna Rebecca, Fel man, fönstret mot gården, I sista minuten, The Skin game, Psycho, Illdåd planeras, Number 17, Ta fast tjuven, Fåglarna, Sabotör, Studie i brott, Främlingar på tåg och The Pleasuregarden. Förutom motiven från Hitchcocks filmer finns ytterligare tre vackra mosaikmotiv: M Ditrich. Hitchcock regissören och en ung Hitchcock med sin far.

 

Trevligt utflyktsmål

Så har du någon gång vägarna förbi London så tveka inte att ta dig en tur ut till Leytonstone. Det tar lite tid men är väl värt besöket. Att vandra längst t-banetunnelns gångar och titta på vacker konst från filmer av en stor konstnär i hans egen uppväxtmiljö ger onekligen en mycket speciell känsla. Sätt dig bara på den röda tunnelbanan i riktning norrut så är du strax framme i Leytonstone. Hoppa av och njut av utställningen. Efter att ha tittat klart på mosaiken kan du fortsätta ut på High Road. Väl på High Road går det alldeles utmärkt att shoppa lite, växla några ord med lokalbefolkningen, Äta en bit mat för att sedan äntligen nå High Road 517. Platsen där en av världens främsta regissören en gång föddes.

 

Trevlig resa!

Tomten där Hitchcock föddes är nu en mack med tillhörande biltvätt.
En gång Hitchcocks fars grönsakshandel.
Minnesplaketten som visar att här föddes Alfred Hitchcock.