Ta Fast Tjuven (To Catch A Thief)

John Robie (Grant) även kallad "the Cat" är en före detta överklasstjuv som ägnat sitt liv åt att stjäla juveler från hotellgäster på de olika lyxhotellen längst stränderna i Nice. Plötsligt börjar pånytt juveler att stjälas från rika hotellgäster och Robie misstänks för stölderna. Polisen beger sig till hans hem för att arrestera honom, mem han lyckas undkomma dem och flyr till sin gamle vän Bertani som driver en restaurang i staden. Robie berättar om problemen för Bertani och svär sig fri från anklagelserna mot honom. Robie kan inte förstå hur "den nye katten" kan kopiera hans teknik så bra, välja ut sina offer så noggrant och sopa igen spåren efter sig så väl. Han bestämmer sig för att det enda sättet att rentvå sig från anklagelserna är att fånga tjuven själv. Han får via en försäkringsman (Williams) reda på att det bor en rik änka med sin dotter på ett av hotellen med gott om värdefulla juveler och beslutar sig för att lära känna de två och på så sätt överrasks juveltjuven när denne så småningom slår till mot Mrs Stevens (Royce Landis) och hennes dotter Frances (Kelly). Nu återstår bara för Robie att se om hans listiga plan verkligen går i lås.

 

Det som fascinerar mest i Ta fast tjuven är nog det otroligt fina fotot och den otroligt höga kvalitén som filmen håller rent tekniskt. Låt vara att storyn är en aning tunn och att den riktiga skärpan från Hitchcocks sida saknas. "En synnerligen lättviktig historia", sa Hitchcock själv om filmen efteråt. Ta fast tjuven är inspelad i lyxiga Monte Carlo, en plats som ju Grace Kelly skulle återvända till privat. Duger inte spänningen i filmen så går det alltid att se sig varm på just sagolika och vackra Grace Kelly, som överträffar allt annat i Ta fast tjuven. Inte minst vad gäller kläder. Att hålla räkningen på alla hennes olika kostymer är minst sagt omöjligt. Så var också filmen nominerad till en Oscars för bästa kostym. Ta fast tjuven var för övrigt den tredje och sista filmen hon gjorde tillsammans med Hitchcock som ju formligen avgudade henne. De två andra Hitchcockfilmerna hon medverkade i var Slå nollan till polisen och Fönstret åt gården. Om inte filmen är särdeles spännande och nervkittlande så innehåller den desto mer humoristiska repliker, om än åt det mer sexistiska håller. När exempelvis Robie ber om ursäkt för att han stannade så länge ute vid flotten tillsamman med den unga Danielle så svarar Frances att "suprised that he wasn't a lot longer" och när Frances senare på hotellrummet säger till Robie att "hålla dem" så förstår de flesta av oss att han inte tänker på diamanterna runt hennes hals osv osv... Det kryllar av dubbelbottnade skämt filmen igenom. Lägg speciellt märke till det fyrverkeri som exploderar samtidigt som Frances och Robie kysser varandra inne på hotellrummet. Lite småkul faktiskt!

 

Ta fast tjuven är inget mästerverk från Hitchcocks sida men 1 timme och 46 minuters god underhållning håller den definitivt för.

Fakta

Hitchcock bredvid Cary Grant  en buss Hitchcock bredvid Cary Grant en buss

Kriminalkomedi

USA

1955

Färg

Ljudfilm/Mono

106 min

 

Skådespelare:

Cary Grant .... John Robie
Grace Kelly .... Frances Stevens
Jessie Royce Landis .... Jessie Stevens
John Williams (I) .... H. H. Hughson
Charles Vanel .... Bertani
Brigitte Auber .... Danielle Foussard
Jean Martinelli .... Foussard
Georgette Anys .... Germaine

 

Skriven av:

David Dodge (roman) och John Michael Hayes

 

Cameo:

Tio minuter in i filmen syns Hitchcock sittande bredvid Cary Grant i en buss.

Grace Kelly på badstranden i ännu en kostym designad av Edith Head
En film fylld av vassa repliker
Cary Grant och Grace Kelly under en bilfärd