Studie I Brott (Vertigo)

Scottie (Stewart) har dragit sig tillbaka från polisyrket efter att ha varit med om en dramatisk jakt. Jakten som försigick på några hustak i San Fransisco slutade med att Scottie blev hängande i en stupränna. Detta resulterade i sin tur att han drabbades av höjdskräck och var därigenom tvungen att ge upp sin yrkesbana som polis. En gammal skolkamrat, Gavin Elster (Helmore) vill dock hyra Scottie som privatdeckare. Hans fru Madeleine (Novak) har börjat betett sig underligt och han tror att hon blivit besatt av en annan kvinnas sinne. En kvinna som tog sitt liv vid Madeleines ålder. Han fruktar nu att Madeleine ska göra det samma. Det blir Scotties sak att ta reda på om så nu verkligen är fallet. Scottie tvekar men åtar sig uppdraget och blir sedermera förälskad i Madeleine. Han kärlek blir också besvarad. Scottie kommer närmare och närmare sanningen och precis när upplösningen är nära så flyr Madeleine upp i ett klocktorn. Scottie Följer efter men klara inte av att ta sig ända upp i tornet p g a sin höjdskräck. Han ser Madeleine falla ner från tornet mot sin egen död.

 

Scottie tar på sig skulden för Madeleines död och blir psykiskt sjuk. Väl ute från Vårdhemmet får han syn på Judy (Novak) och ser vissa likheter med Madeleine. Judy vill inte beblanda sig med Scottie. Men tvingas sedan bli hans p g a hennes kärlek till honom. Vad åskådarna vet är att Judy och Madeleine är samma person. Scotties gamla skolkamrat har bara använt Scottie för att kunna mörda sin egna fru som liknade Madeleine. Utan vetskap om komplotten börjar Scottie att förvandla och göra om Judy till Madeleine. Han lyckas men inser i samma stund att Judy och Madeleine är samma person. Han tvingar nu upp Judy i samma klocktorn, övervinner sin höjdskräck och får reda på sanningen. Judy/Madeleine tar dock ett steg för mycket uppe i tornet och går samma öde tillmötes som Elsters hustru gjorde. Kvar står Scottie levande, segrande över sin rädsla för höjder men besegrad av ödet.

 

Studie i brott är Hitchcocks mest personliga film. Kanske också den mest omdebatterade. Här finns många bitar som överensstämmer med regissörens egna funderingar och sätt att vara. Många har kallat filmen för Hitchcocks självporträtt. Han har lyckats blanda erotik, spänning och rädsla i en och samma film på ett sätt som bara en mästare kan. Hela filmen vibrerar av känslor så starka att åskådaren inte kan annat än beröras och låta sig hänföras. Det ibland omdebatterade långsamma tempot i filmen suger in åskådaren ännu mer i Hichcocks klor istället för att tvärtom, tråka ut åskådaren. Hitchcock styr på ett mästerligt sätt sin publik precis dit han vill. I filmen kommer också hans känslor för sina allt som oftast blonda aktriser tydligt fram (Novak, Hedren, Kelly, Saint, Miles, Fontaine m fl). Här får han utlopp för det han gillade mest. Att göra om och skapa sin egna drömkvinna. Mycket starkt och mycket personligt! Kläderna till Madeleine(Novak) skapades, som så många gånger tidigare, av Edith Head. Och precis som tidigare lyckades hon med konststyckat att klä upp huvudrollshaverinnan på ett strålande sätt.  

 

Tilläggas ska att egentligen var rollen som Madeleine ämnad för Vera Miles som Hitchcock hade tänkt skulle bli den nya Grace Kelly. Men eftersom förberedelserna till filmen drog ut på tiden var Vera Miles tvungen att tacka nej. Hon var nämligen gravid. Rollen gick nu istället till en då 22-årig blondin vid namn Kim Novak. Novak kom inte överens med Hitchcock till en början under inspelningen, men avgudade honom när väl filmen var klar. En dispyt lär ha varit Hitchcocks färgval på den dress hon använde större delen av filmen. Hitchcock ville att den skulle vara grå men det gillade inte Novak. Nu blev det som Hitchcock ville och även Novak insåg efteråt att just den gråa nyansen i dressen gav helt rätt intryck och känsla för hennes rollkaraktär. För det andra handlar Studie i brott om att besegra sin egna rädsla precis som Scottie tvingas till när han når ända upp till toppen av klocktornet. För det tredje kan man se Studie i brott enbart som en stark och spännande thriller.

 

Även tekniskt är filmen briljant. Hitchcock experimenterar friskt med kameravinklar och åkningar filmen igenom. Just scenerna i klocktornet då Scottie tittar nedåt i trapphuset är enastående. En snabb kamera åkning uppåt samtidigt som en kraftig zoomning används. Hitchcock sade efteråt att han kom på idén under en fest då han var så berusad att marken tycktes försvinna under honom. Drömsekvensen då Scottie är som sjukast är en annan klassiker. Hitchcock använde sig av tekniska lösningar och sin fantasi som var långt före sin tid. Även drömfilter och färgkombinationer använde Hitchcock på ett alldeles utmärkt smakfullt och intelligent sätt filmen igenom. Men kanske är det ände den starka känslostarka biten i filmen, de utmärkta skådespelarinsatserna och den alldeles underbara musiken av Bernard Herrman som gör att Studie i brott är och kommer att förbli en klassiker för all framtid.

 

Filmen var länge borta från repetoarerna eftersom den inte mottogs väl av kritikerna när den släpptes 1958. Faktum var att den länge kallads "Hitchcocks bortglömda och försvunna verk". Men under 80-talet gick den upp igen på biograferna tillsammans med fyra andra Hitchcockfilmer, bland annat i Sverige. I slutet av 90-talet genomgick filmen en rejäl ansiktslyftning. Den restaurerade versionen är i bredbild, med bländande bildkvalitet och med nytt digitaliserat stereoljud. Ett mästerverk var tillbaka igen och det på ett sätt som Hitchcock själv hade önskat.

 

Med sin mångfasetterade botten och förmågan att sammanföra ren konst med underhållning har Studie I Brott komma att betyda mycket för mig och mitt intresse för regissören Alfred Hitchcock.

Eftersom den här sidan redan är full av text, bilder och videos så har jag därför valt att plocka ut 8 favoritscener ur Studie I Brott och gjort en speciell sida kring dem. Klicka här för att komma dit!

Fakta

Hitchcock passerar snabbt förbi i bild från vänster till höger Hitchcock passerar snabbt förbi i bild från vänster till höger

Thriller

USA

1958

Färg

Ljudfilm/Mono

128 min

 

Skådespelare:

James Stewart .... John 'Scottie' Ferguson
Kim Novak .... Madeleine Elster/Judy Barton
Barbara Bel Geddes .... Marjorie 'Midge' Wood
Tom Helmore .... Gavin Elster
Henry Jones (I) .... Undersökningsdomaren
Raymond Bailey .... Scottie's Doktor
Ellen Corby .... Föreståndarinnan av McKittrick Hotel
Konstantin Shayne .... Pop Leibel
Lee Patrick .... Äldre felaktig identifikation

 

Skriven av:

Pierre Boileau (roman) och Thomas Narcejac

 

Cameo:

Elva minuter in i filmen kommer Hitchcock gående i en grå kostym bärande på en liten väska. Han möter Stewart i höger bildkant precis innan han försvinner ur bild.

Kim Novak som Madeleine i Scotties lägenhet
Scotties mardröm
Stewart och Novak i den spanska lilla byn