Slå Nollan Till Polisen (Dial M For Murder)

Den före detta tennisspelaren Tony Wendice (Ray Milland) har gift sig med Margot (Grace Kelly) för hennes förmögenhets skull. Margot är dock inte kär i sin make, utan har ett förhållande med Mark Halliday (Robert Cummings), en manusförfattare, från USA. Margots make Tony har fått vetskap om kärleksförhållandet och oroar sig för att hans hustru skall vilja skiljas och att han därmed skall komma att gå miste om hennes kapitaltillgångar. Han planerar därför att mörda henne och anlitar för detta en gammal kamrat från armén, som numera är kriminell.
Den anlitade mördaren Swann (Anthony Dawson) skall fingera ett inbrott i det äkta parets bostad, medan maken skaffar sig ett alibi på annan ort. Men allt går fel och historien vänder.

Slå Nollan Till Polisen var Hichcocks och Grace Kellys första samarbete på den vita duken. Sanningen är väl det att Slå Nollan Till Polisen är den sämsta av filmerna där Grace Kelly medverkade. Men för den skull helt ok. Som så många gånger förut så använder sig Hitchcock även här av en plats där hela filemn utspelare sig och resultatet är inte lika lyckat som i Fönstret Åt Gården, Repet eller Livbåt. Filmen känns ibland mycket pratig även om storyn, mordet och en del andra detaljer är raffinerande.

Noterbart är att Hitchcock egentligen ville ha Cary Grant i den ledande manliga rollen. Men så blev det inte och samarbetet Grant-Kelly fick vänta några år innan det skulle spela mot varandra i en Hitchcockfilm, Fönstret Åt Gården. Slå Nollan Till Polisen var också först tänkt att vara filmad helt i 3-D. Men tekniken fungerade inte riktigt i alla lägen och därför det finns en kopia av filmen som delvis är i 3-D.

Fakta

Hitchcock syns på ett klassfoto 13 minuter in i filmen Hitchcock syns på ett klassfoto 13 minuter in i filmen

Thriller

USA

1954

Färg (3D)

Ljudfilm/Mono

105 min

 

Skådespelare:

Ray Milland .... Tony Wendice
Grace Kelly .... Margot Wendice
Robert Cummings .... Mark Halliday
John Williams (I) .... Kommisarie Hubbard
Anthony Dawson (I) .... Kapten Swan Lesgate
Leo Britt .... Berättaren
Patrick Allen (I) .... Pearson
George Leigh .... Williams
George Alderson .... Förste kriminalare
Robin Hughes .... Polis
Guy Doleman .... Kriminalpolis
Sanders Clark .... Kriminalpolis
Robert Dobson .... Polisfotografen
Sam Harris .... Mannen i telefonkiosken
Thayer Roberts .... Kriminalpolis

 

Skriven av:

Frederick Knott (pjäs) och Frederick Knott

 

Cameo:

Tretton minuter in i filmen syns ett klassfoto på väggen. En av männen på bilden är Hitchcock.

 

Grace Kelly med saxen i högsta hugg
Grace Kelly är som vanligt strålande i sin roll. Här med Ray Milland
John Williams som kommisarie ur Slå nollan till polisen