Sabotör (Saboteur)

Sabotör handlar om en ung man vid namn Barry Kane (Cummings) som jobbar på en flygfabrik i Califonien. En dag stöter han av en händelse ihop med en annan man på fabriken som heter Fry och som ger en skumt intryck. Under lunchen samma dag börjar det plötsligt att brinna i fabriken och Kane samt hans kollegor försöker att släcka elden. Under eldsvådan omkommer Kanes bäste vän i lågorna efter att han försökt släcka elden med en brandsläckare. Kane och de andra förhörs av polisen och berättar vad som hänt. När Kane sedan besöker sin väns mor så knackar plötsligt polisen på dörren och vill arrestera Kane för sabotageet på fabriken. det visar sig nämligen att brandsläckaren som han överlämnat till sin gode vän var fylld med bensin. Kane förstår ingenting utan tvingas fly undan polisen. Han kommer då att tänka på Fry och förstår att denne har något med sabotaget att göra. Den enda vägen för Kane är nu att hitta Fry och bevisa sin oskuld för polisen. Kane hamnar under sin flykt så småningom hos en blind man som bjuder honom på middag. I samma veva kommer den blinde mannens brorsdotter (Lane) på besök och ser Kanes handklovar som polisen satt på honom innan han smet. Hon vill genast anmäla honom men den blinde mannen, som tror på Kanes oskuld, tvingar henne att ta med Kane till byns smed för att frigöra honom från handklovarna. Patricia, som kvinnan heter, lurar honom och är nära att lyckas få med Kane till polisen, men misslyckas med sitt uppsåt. Det återstår nu bara för Kane att försöka få den bångstyriga Patricia att tro honom, hitta Fry och sedan bevisa för polisen att han faktiskt är oskyldig. Ett uppdrag som visar sig bli svårare än Kane trott.

Hitchcock har lyckat att väva ihop en mycket tät och spännande intrig som han dessutom lyckas väl med att berätta för åskådarna på ett finurligt och bra sätt. Även om filmen stundtals faller igenom en aning så håller storyn bra och det är hela tiden högintressant att följa Kanes flykt undan polisen samtidigt som han dras med en blondin som aldrig tycks tro på honom fullt ut. Både Cummings och Lane gör sina roller trovärdiga och med ett härligt samspel de båda emellan. Från början var det dock tänkt att Gary Cooper och Barbrara Stanwyck skulle spela de båda huvudrollerna. Nu blev det inte så, något som Hitchcock sörjde, och med facit i hand så lyckades Cummings och Lane utmärkt med att ersätta det tänkta skådespelarparet.

Sabotör påminner mycket om De 39 stegen, Utrikeskorrespondenten och I sista minuten i sitt upplägg och i intrigen. Nu kanske inte Sabotör blev lika lyckad som nämnda filmer, men ändå är Sabotör en bra film. Även i Sabotör lyckas Hitchcock flika in en så kallad MacGuffin. Alltså något som åskådarna tror har stor betydelse för filmens handling, men som egentligen inte spelar så stor roll för hur filmens slut ändå. Den här gången var det handklovarna på Kane som var en MacGuffin. Viktiga för filmens handling i och för sig. Men åskådarna lurars att tro att de har en mycket större betydelse för handlingen än de egentligen har. Filmens början är magnifikt iscensatt av Hitchcock. Snygga förtexter och ett extremt expressionistiskt bildspråk i flygfabrikslokalerna. Mycket vackert gjort. En annan intressant detalj i filmen är den ispiration Hitchcock fann i en annan film, Frankensteins monster. Scenen då Kane besöker den blinde mannen påminner mycket om den då Frankensteins monster också hamnar i en stuga hos en blind man. Den blinde mannen genomskådar gästen (gästerna) utan att denne vet om det och är faktiskt den ende i filmerna som får ett riktigt förtroende för i Sabotör, Kane, och i Frankensteins monster, monstret.

Även Hitchcocks stora intresse för att använda sig av kända byggnader i slutscenen återkommer i Sabotör. Andra filmer där kända byggrander och monument finns med i är Utpressing (Brittish Museum) och I sista minuten (Mount Rushmore). Slutscenen i Sabotör är magnifik då Kane håller fast Fry i dennes kavajärm allt medan de dinglar i Frihetsgudinnan högt ovan marken (Se separat sekvens). Det hela slutar med att Frys ärm lossnar och han faller handlöst mot en säker död.

En liten rubrik.

Hitchcock utanför en affär Hitchcock utanför en affär

Spionthriller

USA

1942

Svart/vit

Ljudfilm/Mono

108 min

 

Skådespelare:

Priscilla Lane .... Patricia Martin
Robert Cummings .... Barry Kane
Otto Kruger .... Charles Tobin
Alan Baxter (I) .... Mr. Freeman
Clem Bevans .... Neilson
Norman Lloyd .... Fry
Alma Kruger .... Mrs. Van Sutton
Vaughan Glaser .... Phillip Martin
Dorothy Peterson .... Mrs. Mason
Ian Wolfe .... Robert the Butler
Frances Carson .... Socitetskvinnan
Murray Alper .... Lastbilschauffören
Kathryn Adams .... Den unga modern
Pedro de Córdoba .... Bones
Billy Curtis .... Midget

 

Skriven av:

Alfred Hitchcock och Peter Viertel

 

Cameo:

Hitchcock står framför Cut Rate Drugs i New York när sabotören precis stannar sin bil och hoppar ur. Ungefär en timme in i filmen.

 

Pricilla Lane och Robert Cummings i en spännande scen ur Sabotör
Skurken Fry får det tufft uppe i Frihetsgudinnan
Pricilla Lane som Patricia Martin i Sabotör