Repet (Rope)

Filmen utspelar sig i en lägenhet där två begåvade vänner, Brandon Shaw (John Dall) och Phillip Morgan (Farley Granger), planerar det perfekta mordet, inspirerade av de föreläsningar i mordkonst som hållits av deras forna lärare och handledare Rupert Cadell (James Stewart). De bjuder in före detta klasskamraten David Kently (Dick Hogan) på drinkar, stryper honom med ett rep, och gömmer hans kropp i en kista, för att demonstrera den överlägsenhet som de båda är övertygade om att de besitter. Direkt efteråt håller de en fest i lägenheten På Brandons initiativ serverar de kvällens tilltugg på den kista som liket ligger i. Bland gästerna finns offrets far och moster, hans fästmö och hennes tidigare pojkvän. Men även den misstänksamme och underfundige Rupert Cadell är inbjuden. Ett öderstiget misstag av mördarna skulle det visa sig.

Repet var Hitchcocks första film i färg. Dessutom hans första film på hans nya egna produktionsbolag Transatlantic Pictures. Detta efter att han tillslut gjort sina 7 filmer för David O Selznick och nu var fri att göra vad han ville. Något som alltså resulterade i att han gjorde experimentfilmen Repet som ska upplevas som att den är filmad i en enda lång tagning. Rent tekniskt ställdes Hitchcock, skådespelarna och filmteamet på stora prövningar under hela inspelningen. Dåtidens inspelningstekning bestod i 10 minuter långa tagningar innan man var tvungen att byta film i kameran. Hitchcock löste detta genom att zooma in på exempelvis en rygg eller kistan, gå ner i svart för att sedan byta film, zooma ut igen och fortsätta så i filmens 80 minuter. Vidare fick ingen av skådespelarna säga eller agera felaktigt under en tiominuterstagning för då var det bara att kasta den filmrullen. Något som gjorde att Repet blev en rätt dyr historia. 
Ändå löser Hitchock det hela mycket fint med en del riktigt fina scener. Inte minst när hushållerskan Mrs. Wilson i en lång sekvens dukar av maten från den kista där den mördade David ligger i. Kameran följer hela tiden Mrs. Wilson som rör sig i djupled i den avlånga lägenheten samtidigt som en spännande dialog fortgår i bakgrunden utanför bild. Tjusigt!
Filmen är baserad på en pjäs som tros vara inspirerad av det ökända Leopold & Loeb-fallet i Chicago 1924, där två universitetsstudenter mördade en 14-årig rikemansson som ett intellektuellt experiment. De homosexuella övertonerna i Repet är med dagens ögon rätt uppenbara, och även om det aldrig sägs rent ut att de två mördarna är ett par så bannlystes filmen här och var på sin tid. 

James Stewart är lysande och även den övriga ensambeln gör ett mycket bra jobb i den ovanliga situationen för många av dem. 

Lyckat eller inte? Repet är ett väldigt intressant filmexperiment som bjuder åskådaren på en rafflande historia.

Fakta

Hitchcock som neonskylt till höger i bild Hitchcock som neonskylt till höger i bild

Thriller

USA

1948

Färg

Ljudfilm/Mono

80 min

 

Skådespelare:

James Stewart .... Rupert Cadell
John Dall .... Shaw Brandon
Farley Granger .... Philip
Cedric Hardwicke .... Mr. Kentley
Constance Collier .... Mrs. Atwater
Douglas Dick (I) .... Kenneth Lawrence
Edith Evanson .... Mrs. Wilson, the Governess
Dick Hogan .... David Kentley
Joan Chandler .... Janet Walker

 

Skriven av:

Patrick Hamilton (pjäs) och Hume Cronyn

 

Cameos:

Ungefär 55 minuter in i filmen så kan man se Hitchcocks trademark bland neonskyltarna utanför fönstren.

Mordet i början av filmen
James Stewart är snart mördarna på spåret
Spännande scen, ur Repet