1930-talet - Karriären tar fart

Nu skulle Hitchcocks karriär ta riktig fart och han skulle nu regissera den ena succén efter den andra trodde alla. Men Hitchcock kom av sig i sitt skapande och de kommande filmerna blev inga succéer för honom. Karriären var helt enkelt i fara. Hitchcock bytte bolag och blev istället anställd av Gaumont-British Pictures och trodde att allt skulle bli bra igen. Men hans första film med det nya filmbolaget, Waltzes from Vienna, den enda musikalen Hitchcock regisserade, blev ett riktigt fiasko. Nu var goda råd dyra. Lyckades inte Hitchcock med sin nästa film så var ver för hans del.

 

Redan tidigt i karriären såg Hitchcock som så många andra Hollywood som sina drömmars mål. Inte bara beroende på den ekonomiska aspekten. Även den betydligt bättre tekniska kvaliteten lockade Hitchcock. Tidigt insåg han att Amerikansk film hade en mycket bättre teknisk kvalitet än vad han någonsin skulle kunna uppnå hemma i England. Filmen som definitivt tog Hitchcock tillbaka som nummer ett bland de engelska regissörerna och som blev avstampet till Hollywood var De 39 stegen. 1935 skapade han denna filmklassiker som än idag håller en förvånansvärt hög kvalitet såväl tekniskt som filmiskt och retoriskt. De 39 stegen var en film som fortfarande ger publiken kalla kårar längst ryggraden och vägen till nya succéer låg nu öppen.

 

Men innan De 39 stegen hann Hitchcock med att regissera den första versionen av Mannen som visste för mycket. Även det en film som hyllades av såväl kritiker som publik. Han valde ändå att 22 år senare göra en ny version av storyn, nu med James Stewart och Doris Day i huvudrollerna. Demonproducenten i Hollywood vid den här tiden hette David O Selznick och hade bland annat kassasuccéer som Borta med vinden bakom sig.

O Selznick fick i och med De 39 stegen upp ögonen för Hitchcock och lyckades skriva ett sjuårigt kontrakt med honom och Hitchcocks dröm om att få regissera film i Hollywood skulle nu bli verklighet. Men det skulle visa sig bli en verklighet fylld av problem. Innan flytten över till USA så avslutade emellertid Hitchcock 30-talet och sin tid i England med ett par riktigt bra filmer. Till de starkare filmerna efter nämnda De 39 stegen hör Sabotage, Spioner i hälarna, Ung och oskyldig och framför allt En dam försvinner.

Hitchcocks första film med det nya bolaget, Waltzes from Vienna, blev ingen succé
De 39 stegen tog Hitchcock till Hollywood
Lyckad var också En dam försvinner