Nyheter & Tips

Cinemateket i Stockholm rivstartar 2020-talet genom att visa samtliga av Alfred Hitchcocks filmer som finns bevarade. En möjlighet för dig som hitchcockälskare att frossa i mästarens verk.

Visserligen finns inte alla Alfred Hitchcocks 54 långfilmer bevarade för eftervärlden. Men de flesta av dem finns och kommer nu att visar i början av 2020 på Cinemateket i Stockholm. 
Cinemateket har till och med kommit över en kopia av "The Lodger" från 1927. En film baserad på Jack The Ripper som härjade i London. 
Men även Hitchcoks personliga favorit "Skuggan av ett tvivel" kommer att visas samt mängder av hans mästerverk. 
För dig som älskar hans 50- och 60-talsperiod kan det bli ett Mekka. "Studie i brott", "I sista minuten", "Psycho" och "Fåglarna finns förstås med på repetoaren.

Serien inleds den 8 januari med ”Fåglarna” och fortsätter med ”The lodger” (16/1), ”De 39 stegen” (23/1) och ”Notorious!” (30/1).  

Hela programmet hittar du här.

Läs hela nyheten »

Göteborgsoperan har den goda smaken att sätta upp två av Alfreds Hitchcocks mest kända verk under hösten. Först ut är Notorious som opera följt av Psycho med Bernard Herrmans klassiska musik ackompanjerad av en orkester.

 

Mellan den 19 september och 1 november sätter Göteborgsoperan upp Notorious som en opera. "Berättelsen i Hitchcocks film har klart operamässiga kvaliteter: under andra världskriget övertalar CIA-agenten Devlin amerikanskan Alicia, dotter till en känd nazist, att bli spion i Rio de Janeiro. De båda attraheras allt mer av varandra, men uppdraget tvingar Alicia att förföra en man från motståndarsidan. Förblindad av svartsjuka tvingas Devlin se Alicia ge sig till en annan man.", skriver Göteborgsoperan på sin hemsida.
Mer om operan samt biljettinformation hittar du HÄR.

Den 4 oktober blir ett historiskt datum för alla som älskar Psycho. Hitchcocks klassiska film kommer att visas i stora salongen ackompanjerad av en orkester. GöteborgsOperan förvandlas för en kväll till en biosalong, men med levande musik.
Mer info samt biljettinformation hittar du HÄR. 

Läs hela nyheten »

Sveriges Television har den goda smaken att under sommaren sända 6 Hitchcockfilmer i SVT2 på fredagskvällarna.
Först ut var Repet som sändes den 10 juli. Man fyller sedan på med följande 5 filmer.
Fredag 17 juli - Fönstret åt gården
Fredag 24 juli - Frenzy
Fredag 31 juli - Mannen som visste för mycket (nyinspelningen)
Fredag 7 augusti - Studie i brott
Fredag 14 augusti - Hitchcock (om honom själv) och Psycho.
Mer info ittar du HÄR.

Läs hela nyheten »

Fick idag vara med i Sveriges Radios program P4 Extra och snacka om mitt "nörderi" kring Alfred Hitchcock. En fin stund.
Erik Blixt skötte intervjun och jag fick frågor om varför jag intresserat mig så mycket för Hitchcock, hur det tar sig uttryck och mycket mer. Inslaget finns att lyssna till på P4 Extras hemsida.

Läs hela nyheten »

SVT har under sommaren den goda smaken att sända fyra av Alfred Hitchcocks filmer.
Den 11 juli är det dags för ”Fönstret mot gården”, sedan följer ”Marnie (18 juli), ”Fåglarna” (25 juli) och miniserien avslutas med ”Psycho” (8 augusti).

Läs hela nyheten »

Du har väl inte missat att SVT nu har den goda smaken att visa TV-serien Bates Motel på tisdagkvällar efter kl 22:30.
Serien, som även finnsl på SVT-Play handlar om den unga Norman Bates och hans mor i tiden innan Psycho. Ändå har man valt att förlägga handlingen i nutid med både moderan bilar och telefoner. Freddie Highmore spelar Norman, Vera Farmiga gör rollen som mamma Norma Louise Bates. ”Bate motel” fick i början av april förnyat förtroende – arbetet med tio nya avsnitt ska börja senare i år med planerad premiär i USA någon gång under 2014.

Läs hela nyheten »

Knappt har boxen med 14 av Hitchcocks filmer på blu-ray släppts förrän det är dags för tre nya mästerverk att få sig en rejäansiktslyftning.

Den här gången är det Rebecca, Trollbunden och Notorious som det handlar om. Tre fina fina svartvita filmer som kommer att säljas som en minibox kallad, The Classic Collection. Den 12 mars släpps boxen till försäljning på bland annat amazon.com för $53.99. Filmerna kommer även att kunna köpas separata.

 

Läs hela nyheten »

I samband med premiären av filmen - Hitchcock - fick jag äran att vara gäst i SVTs morgonsoffa och prata mer om filmen och mästerregissören själv.

De var intresserade att höra mer om fimlen, mitt intresse, hur det växt fram och om hemsidan förstås. Kul initiativ från SVT och roligt att få uppskattning för något man jobbat för i 13 år nu.

 

Ta gärna en titt ;)

Läs hela nyheten »
Rebecca blir musical på Malmö opera i höst. Rebecca blir musical på Malmö opera i höst.

Musikalen "Rebecca" som bygger på Hitchcooks berömda film med samma namn ska sättas upp på Malmö opera.

Musikalen hade sin urpremiär i Wien 2006 och har spelats med framgång i Österrike och Tyskland. Den är skriven av Michael Kunze och Sylvester Levay. På Malmö opera regisseras den av Åsa Melldahl och får premiär våren 2014. I USA stoppades en uppsättning av musikalen så sent som för några veckor sedan, då det avslöjats att en del av de påstådda finansiärerna inte existerade i verkligheten.

Hitchcooks "Rebecca" från 1940 baseras på en bok av Daphne De Maurier och handlar om godsägaren Max de Winter som inte kan komma över sin avlidna hustru, vilket drabbar hans nya fru.

 

Läs hela nyheten »
Alfred Hitchcock lyssnar på en ljudupptagning under inspelningen av Blackmail. Alfred Hitchcock lyssnar på en ljudupptagning under inspelningen av Blackmail.

Jag fick äran att vara med och prata om Alfred Hitchcock i Kulturradion i Sveriges Radio P4 inför premiären av den nya filmen - Hitchcock.

 

Klicka på ljudikonen ovan för att lyssna...

Läs hela nyheten »