Notorious

Notorious är en av de filmer som allmänt klassas som en av Alfred Hitchcock absolut bästa. Den handlar om den festglada Alicia (Ingrid Bergman) som har en far som är nazistspion och hamnar i fängelse för det. Den amerikanska sidan tar kontakt med henne genom sin agent T.R Devlin (Cary Grant) och vill att hon spionerar på tyskarna som de tror levererar krigsmaterial från Argentina till Tyskland. Efter mycket övertalande från Devlins sida åtar hon sig uppdraget och de två åker till Rio för att infiltrera Alicia bland tyskarna. Väl framme i Rio förälskar sig de båda i varandra. Deras kärleksaffär får ett adrubt avbrott när det framkommer att Alicia ska försöka att skapa en minst sagt tät kontakt med en av hennes fars gamla kollegor, Alexander Sebastian (Claude Rains). Väl inne i "nästet" lyckas det mesta för Alicia som levererar viktig fakta till Devlin och hans mannar. Vad som är mindre lyckat är att Sebastian vill gifta sig med Alicia som tvingas svara ja. Hon kommer också nära sanningen om vad tyskarnas industri i Argentina går ut på. Så nära att hon avslöjas under en fest i huset. Det finns nu ingen annan utväg för Sebastian och hans dominerande mor (Mme. Konstantin) än att röja Alicia ur vägen.

 

Notorious är en minst sagt raffinerande historia fylld med romantik, spänning, mysterier och action. Skådespelarinsatserna är dessutom lysande med Ingrid Bergmans dramatiskt passionerade utspel, Cary Grants coola output och Claud Rains kallsinniga men samtidigt skräckslagna ansiktsspel. Hitchcock lyckas som vanlig att berätta en historia på ett lysande sätt. Hela tiden tänker han på publiken. Hur ska de reagera här? Känner alla spänningen? är skurken ond? Är hjälten god? Hitchcock leker med åskådarnas känslor och tappar aldrig greppet om berättelsen som bara leder åskådarna djupare in i mysteriet. Han visar även i Notorious sin känsla för detaljer och visar än en gång sin tekniska suveränitet. I filmen finns också en av filmhistoriens längsta (lite mer än tre minuter), mest intensiva och passionerade kyss. Det är när Alicia och Devlin klamrar sig fast vid varandra när de anlänt till Rio innan de vet att det är Alicia som ska offras och ingå ett förhållande med Sebastian. Hitchcock ville göra scenen så lång som möjligt för att reta den amerikanska censuren som inte tillät alltför långa kysscener på den tiden. För kyssen är inte helt sammanhängande utan börjar med att Alicia nyper Devlin i örsnibben. Det hela övergår sedan till ett nafsande av varandras läppar och kyssar och smekningar över varandras ansikten. Allt medan de hela tiden diskuterar maten de ska äta. Hitchcock lyckas till och med få in ett telefonsamtal till Devlin under det att kyssen alltjämt fortskrider. Tack vare att dialogen rymdes under tiden de kysstes så kunde inte censuren klippa bort scenen.

 

Men det finna många andra minnesvärda scener från Notorious. Exempelvis scenen när Alicia vaknar upp bakfull i sin säng och ser Devlin stå i dörren (belyst bakifrån så endast hans siluett syns). När Devlin går mot sängen svänger hela rummet upp och ner inkluderat Devlin själv. Mycket snyggt! Även scenen då Alicia upptäcker att Sebastian och hans mor försöker förgifta henne långsamt är magnifik. När Alicia reser sig upp får vi åskådare uppleva hur hela rummet sätts i gungning och hur det ekar i skallen på stackars Alicia när Sebastian och hans mor försöker att tala med henne. Allt briljant iscensatt av mästaren. Förutom den tekniska och konstnärliga fullträffen som Hitchcock lyckas leverera bjuds vi på en ruggig och mycket spännande historia. Manuset är tätt, välbalanserat och i stort sett fläckfritt. Man känner hela tiden som åskådare att man dras längre och längre in i något riktigt otäckt. Men hela tiden under resans gång bjuds vi åskådare på ständiga spänningsmoment, starka känslosvallande scener och mystiska undertoner. Allt mynnar sedan ut i ett härligt klimax på slutet iscensatt av en mästare på att få sina åskådare att rysa i biofåtöljen.

Fakta

Hitchcock tar sig ett glas champagne i Notorious Hitchcock tar sig ett glas champagne i Notorious

Spionthriller

USA

1946

Svart/vit

Ljudfilm/Mono

101 min

 

Skådespelare:

Cary Grant .... T.R. Devlin
Ingrid Bergman .... Alicia Huberman
Claude Rains .... Alexander Sebastian
Louis Calhern .... Paul Prescott
Leopoldine Konstantin .... Madame Sebastian
Reinhold Schünzel .... Dr. Anderson
Moroni Olsen .... Walter Beardsley
Ivan Triesault .... Eric Mathis
Donald Kerr .... Reportern
Alex Minotis .... Joseph
Wally Brown .... Mr. Hopkins
Gavin Gordon (I) .... Ernest Weylin
Charles Mendl .... Commodore
Ricardo Costa (II) .... Dr. Barbosa
Eberhard Krumschmidt .... Emil Hupka

 

Skriven av:

Ben Hecht

 

Cameo:

En timme in i filmen så dyker Hitchcock upp under ett party då han häller i sig ett glas Champange.

Filmhistoriens längsta kyss
En skräckslagen Ingrid Bergman håller på att förgiftas av sin man och svärmor
Cary Grant ur Ingris Bergmans synvinkel, ur Notorious