Andra personers bästa Hitchcockminnen

På den här sidan har jag samlat ihop alla de personliga minnen om Hitchcock och hans filmer som andra än jag själv skrivit. Listan på personer är ännu så länge ganska mager men växer ständigt i takt med att jag träffar någon som har något personligt att berätta om Alfred Hitchcock.

Texterna är exklusiva för den här sidan och finns därför inte att läsa någon annan stans än på Hitchcock.se. Den just nu enda svenska internetsidan om Alfred Hitchcock och hans filmer.

Daniel Bergman - Regissör

Jag var väl ungefär fem år gammal, då jag på allvar påbörjade min filmbildning. Den Andalusiska Hunden, Metropolis, De fyrahundra slagen, Jeanne d´Arc osv. Min far hade en ansenlig filmsamling på 16mm.

Stora intryck förvisso inför myror som kryper ur handflator och ögon som skärs upp med rakblad, men dessa mera spektakulära synintryck nådde nog inte upp till...

Läs mer här!

Lena Victorin - Journalist/författare

Kanske har Hitchcock format min bild av romantik för all framtid med filmen Trollbunden. Min Pappa har alltid haft en stort intresse för film, inte alltid av det intellektuella slaget utan mer av en stor beundran för historieberättande och skådespelartalanger. Ofta brukade han plåga mig och min äldre syster med gamla svart-vita filmer från 1939.

Läs mer här!

Kenneth Strandborg - Hitchcockkännare

Vertigo, Hitchcocks mästerverk, en djupt berörande film om längtan efter det förlorade.

Eftersom jag sparat biljetten vet jag att jag såg Vertigo den 4 januari 1959 på Palladium i Göteborg. Jag var 15 år och berördes oerhört starkt av filmen. Min identifikation med Scottie, spelad av James Stewart, var total. Min förtvivlan var äkta när Scottie på nytt och definitivt...

Läs mer här!

Mark Levengood - Programledare m m

Jag tycker Hitchcock gör långsamma, rätt tråkiga filmer. Den dumma bruden får väl skylla sig själv om hon går och dushcar när det är sån där hotfull musik i bakgrunden. Det mest läskiga är att han var så himla överviktig och påminde mycket om en magister Åman i min skola. Möjligen är det en nationalitetsfråga. Det skall väl mera till för att skrämma en finne än några fåglar som flaxar runt. Vi uppfattade faktiskt...

Läs mer här!

Suzanne Axell - Journalist/programledare

Hon var blyg, tyst och hade ett leende jag kommer att minnas så länge jag lever. Platsen var i blomsteraffären i hörnet av Strinbergsgatan och Erik Dahlberggatan i Stockholm och plötsligt så insåg jag att min arbetskamrat, var en kändis, en av Hitchcocks senare favoriter. Hennes namn var Tina Hedström och hon finns inte bland oss längre. Men..

Läs mer här!

Rikard Wolff - Skådespelare och sångare

Mitt första genomgripande möte med Alfred Hitchcock var på filmklubben "Movie" i Karlstad på 1970-talet. Vid ett tillfälle visade de Psycho där och jag hade hört talas om att den där filmen verkligen var läskig. Jag har aldrig varken förr eller senare fått en sådan enorm upplevelse som jag fick då.

Läs mer här!

Åke Lundström - VD Filmpool

Märkligt nog är en av mina starkaste upplevelser av Hitchcock de tre filmer som hade nypremiär 1984 när jag bodde ett år i Toronto. Det var inte några av hans stora, men kanske det var just därför jag blev så berörd. De tre var: Repet, Ugglor i mossen och Fel man.

Det var särskilt de två första som gjorde mig glad. De är kanske inga mästerverk, men...

Läs mer här!