Marnie

Tippi Hedren spelar, Marnie, den unga kvinnan som inte klarar av att hantera sin barndoms mardröm på något annat sätt än att stjäla pengar från sina arbetsgivare i gengäld mot sin förlorade moderskärlek. Hon uppträder ideligen i nya identitet och lyckas charma sina chefer som blint tror på allt hon säger sig kunna. Men när hon en dag söker jobb hos Mark Rutland (Sean Connery), som blivit förälskad i henne, blir hon för första gången genomskådad. Hon stjäl pengar ur ett kassaskåp men åker fast. Mark ger henne två val. Antingen gifter hon sig med honom och accepterar hans kärlek och hjälpande hand eller också kastas hon i fängelse. Hon accepterar motvilligt hans erbjudande om giftemål och de två beger sig ut på en smekmånad till sjöss. Väl ute på havet visar det sig att Marnie även lider av andra psykiska störningar. Hon klara inte av att se rött, tål inte oväder och framför allt...hon tål inte att män rör vid henne. Mark gör allt för att tränga djupare in i hennes mörka sinne och försöker ideligen hitta nya vägar att försöka bota hennes kleptomani. Sökandet efter sanningen leder dem till en fruktansvärd hemlighet som förföljt Marnie sedan fem års ålder.

 

Hitchcock valde att ännu en gång bygga en film runt sitt nya fynd Tippi Hedren. Men till skillnad mot Fåglarna var storyn och idén till Marnie allt för knapphändig för att det skulle bli en ny framgång för Hitchcock. Hedren sade sig efter inspelningen också vara ganska trött på sin regissör efter den behandling han ständigt utsatte henne för. Ideligen var Hitchcock på henne och bestämde över hennes liv. Han var så framfusig och närgången att till och med hans fru, Alma, fick ta kontakt med Hedren för att be om ursäkt för sin mans beteende. Hitchcock betraktade helt enkelt Tippi Hedren som sin och kunde inte acceptera att hon kunde ha en karriär utan sin mästare vid sin sida. Situationen blev ohållbar och det blev också Hedrens sista film med Hitchcock. Ska sanningen fram så reste sig inte heller Tippi Hedren efter Marnie utan spelade bara in mindre betydande filmer fortsättningsvis. Filmen kändes inte heller helt lyckad. Tyvärr är den fyrkantiga psykologin allt för framträdande. När det hettar till och karaktärskådespelerskan Tippi Hedren ska fram så räcker inte Hitchcoccks fynd riktigt till. Där till är hon allt för matt och menlös. Connery tvingas istället att ta på sig mer av skådespelaransvaret. Vilket han också klarar av med bravur. Hans svala framtoning och Bondinspirerande kyla gör honom som klippt och skuren för rollen som Mark Rutland, affärsmannen som måste ta reda på sin älskades mörka bakgrund med hjälp av taktisk kyla och en kvick käft.

 

Men visst finns det go´bitar i Marnie. Scenen när den flyfingrade kleptomanen ska ta pengarna från Rutlands kassaskåp är lysande. Hitchcock valde att dela av bilden i två delar. På ena halvan av duken öppnar Marnie kassaskåpet i chefens kontor och länsar det på pengar. På den andra halvan, på andra sidan väggen till kontoret, finns en städerska som skurar golvet. Scenen är helt befriad från ljud och de enda som egentligen ser vad som händer är åskådarna. Till saken hör också att Marnie har lagt sina skor i rockfickorna. Det åskådarna också ser, men som inte Marnie märker, är att skon långsamt glider ur fickan och tillslut åker i golvet med en duns. Städerskan reagerar dock inte på grund av att hon, som vi också senare får veta, är nästan döv. Spännande, välgjort och kul att se på. Skapat av en mästare i spänning. Men sammanfattningsvis får man väl ändå säga att Marnie inte når upp till Hitchcocks normala höga standard. Faktum var att det skulle inte många av hans senare filmer heller göra.

Fakta

Hitchcock kommer ut ur en dörr efter att Marnie passerat förbi Hitchcock kommer ut ur en dörr efter att Marnie passerat förbi

Thriller

USA

1964

Färg

Ljudfilm/Mono

129 min

 

Skådespelare:

Tippi Hedren .... Marnie Edgar
Sean Connery .... Mark Rutland
Diane Baker .... Lil Mainwaring
Martin Gabel .... Sidney Strutt
Louise Latham .... Bernice Edgar, Marnie's mother
Bob Sweeney (II) .... Cousin Bob
Milton Selzer .... Mannen på kapplöpningsbanan
Mariette Hartley .... Susan Clabon
Alan Napier .... Mr. Rutland
Bruce Dern .... Seglaren
Henry Beckman .... Detektiven
S. John Launer .... Sam Ward
Edith Evanson .... Rita
Meg Wyllie .... Mrs. Turpin

 

Skriven av:

Winston Graham (roman) och Jay Presson Allen

 

Cameo:

Fem minuter in i filmen möter Hitchcock Tippi Hedren i en hotellkorridor.

Även i Marnie finns koplicerade förhållanden till sin mor
Kleptomanen Marnie har svårt att hålla tassarna i styr
Scenen när Marnie t h länsar kassaskåpet och städerskan t v kommer allt närmare