Livbåt (Lifeboat)

Året är 1944. Ett kryssningsfartyg sänks av en tysk ubåt. I en av livbåtarna sitter en journalist vid namn Constance Porter (Bankhead) och väntar på att fler överlevande ska nå livbåten. Så småningom ryms livbåten av en brokig skara människor. Den skadade Gus Smith (Bendix), Sjuksköterskan Alice MacKenzie (Anderson), matrosen från skeppet John Kovac (Hodiak), Miljonären Charles D Rittenhouse (Hull), Den nyblivna mamman Mrs Higgins (Angel) med sin baby, radiosignalisten Stanley Garrett (Cronyn) och en betjänt från skeppet Joe Spencer (Lee). Våta och förtvivlade försöker de skapa något slags lugn i livbåten, men lugnet förstörs när den unga modern Mrs Higgins anländer till livbåten med sin baby. Babyns liv går inte att rädda och det tvingas begrava barnet i havet. Senare på natten tar även Mrs Higgins sitt liv genom att själv slänga sig i det iskalla havet. Ännu mer känslor sätts på spel när kaptenen från ubåten (Slezak) som sänkte skeppet också lyfts upp i båten.

Med ens skapas två läger ett som vill slänga tysken tillbaka i havet och det andra som litar på hans sjökunskaper och vill ha honom kvar ombord. Hela tiden utsätts den lilla gruppen i livbåten för nya konfrontationer sens emellan i sin kamp att nå fastlandet eller stöta på ett räddande fartyg ute på det stora havet. Konfrontationer som senare kommer att visa sig få ödesdigra konsekvenser för vissa.

Livbåt , som är byggd på en John Steinbeckroman, är kanske inte en av Hitchcocks mest berömda filmer. Men den innehåller ändå en hel del spänning som gör att åskådarna tvingas sätta sig in i den lilla gruppens äventyr och känslor. Hitchcock gjorde det inte lätt för sig när han valde att låta filmens handling utspela sig i endast en liten livbåt. Men han lyckas ändå styra åskådarna dit han vill och och tack vare Steinbecks fina manus så håller filmen en förvånansvärt hög klass. Hela tiden visar filmen upp de allra mörkaste sidorna hos människan när nöden är som störst och det gäller att själv överleva. Hitchcock, som gång efter annan visade ett stort intresse för världskrigen, låter här ett ensamt, om än svart, får (den tyske kaptenen) slåss mot en hel vargflock (de övriga i livbåten). Gång efter annan måste han visa hur god och ärlig han är mot gruppen. Något som det senare visar sig att han egentligen inte alls är. Sättet som gruppen senare använder sig av när det ska göra sig av med den tyske ubåtskaptenen på är ett exempel på den ursinnighet som kan få människor i nöd att reagera instinktivt. Hela horden formligen kastar sig över tysken och misshandlar honom till döds. Han försöker ett sista försök att klamra sig fast vid relingen bara för att få fingrarna sönderslagna och tappar tillslut greppet och försvinner ut i havet. Många av skådespelarna drog på sig ordentliga förkylningar vid inspelningen då de formligen överöstes av iskallt vatten under veckor. Värst gick det för Tallulah Bankheds som ådrog sig en lunginflammation. Lite plåster på såren fick hon ändå när hon efter sin insatts som den kvinnliga journalisten fick mottaga New York Film Critics Circle Award som bästa kvinnliga skådespelare detta år.

Fakta

En av Hitchcocks fyndigare cameos En av Hitchcocks fyndigare cameos

Krigsdrama/Thriller

USA

1944

Svart/vit

Ljudfilm/Mono

96 min

 

Skådespelare:

Tallulah Bankhead .... Constance Porter
William Bendix .... Gus Smith
Walter Slezak .... Willy, den tyske ubåtsmatrosen
Mary Anderson .... Alice MacKenzie
John Hodiak .... John Kovac
Henry Hull .... Charles D. 'Ritt' Rittenhouse
Heather Angel .... Mrs. Higgins
Hume Cronyn .... Stanley Garrett
Canada Lee .... George "Joe" Spencer
William Yetter Jr. .... Den tyske soldaten

 

Skriven av:

John Steinbeck och Jo Swerling

 

Cameos:

Hitchcock illustrerar en tidningsannons för avmagringspiller.

De överlevande i livbåten
Filmens stjärn, Tallulah Bankhead, belv sjuk under inspelningen
Laddad scen ur Livbåt