Edith Head var en av Hollywoods mest berömda och mest aktade stylister. Hennes kläder kom att betyda myckat även i Alfred Hitchcocks filmer. Heads ljusgröna tema på Tippi Hedrens kläder i Fåglarna, Grace Kellys underbara klänningar i Fönstret åt gården och Ta fast tjuven samt Kim Novaks gråa dress och vita kappa i Studie i brott är redan moderna klassiker.

 

Edith Head föddes den 28 oktober 19897 i San Bernadino. Hennes karriär i Hollywood varade i nästan sextio år och hon räknade själv ut att hon hade arbetat med 1 131 filmer. Hon var inte den mest fantasifulla klädskaparen Hollywood haft men Men Edith Head var framför allt en smidig och smart, kanske den allra smartaste, kostymören Hollywood någonsin haft. Edith Head betraktade kläder som ett verktyg, inte som något glamoröst. Hon visste hur stjärnorna i filmerna ville klä sig och se ut framför kameran. Framför allt kvinnorna. För det var ju åt de kvinnliga skådespelerskorna som henne kreationer blommade ut bäst. "Kläderna ska fungera som en andra hud", sa hon själv vid flera tillfällen. Hollywoodstjärnor älskade henne för det och hon blev goda vänner med flera av dem även privat.

 

Edith Head blev den kvinna i Hollywood som tog hem flest oskarsstatyetter av alla, hela åtta stycken. Något som är rekord! Och det genom att skapa kläder och kostymer. Edith Head avled den 24 oktober i Los Angeles 84 år gammal.

Edith Heads skiss till Grace Kellys klänning i Fönstret åt gården
Å så blev den i filmen
Edith Head visar upp sina 8 oskarsstatyetter
Edih Head viasr upp sina skisser till filmen Notorious för Hitchcock Edih Head viasr upp sina skisser till filmen Notorious för Hitchcock

Oscarsnomineringar

1950 - Arvtagerskan, kläder åt Olivia de Havilland (vann)

1951 - Simson och Delila (vann)

1951 - Allt om Eva, kläder åt Bette Davis och Anne Baxter (vann)

1952 - En plats i solen, kläder åt Elizabeth Taylor (vann)

1954 - Fönstret åt gården, kläder åt Grace Kelly

1954 - Prinsessa på vift, kläder åt Audrey Hepburn (vann)

1955 - Sabrina, kläder åt Audrey Hepburn (vann)

1965 - Drömbrud för sex1974

1974 - Blåsningen (vann)