Jag Bekänner (I Confess)

Efter uppsvinget med Främlingar på tåg följde Hitchcock upp succén med ännu en svartvit film kring ett ämne som också bäst kan beskrivas svart och vitt. Den här gången kring begav sig Hitchcock till en välbekant miljö och ett tema som låg honom varmt kring hjärtat, katolska kyrkan och hans egna inre kamp mellan det goda och det onda samt ett ständigt gnagande dåligt samvete och frågeställningar inför Gud.

 

Jag bekänner handlar om Fader Logan (Montgomery Clift) som är katolsk präst i Quebec, Kanada. En tysk flykting undan andra världskriget, Otto Keller, mördar av misstag en advokat när han försöker råna honom. Keller som arbetar som vaktmästare i kyrkan där Fader Logan är präst, lånar en kaftan av denne till rånmordet för att på så sätt lägga skulden på någon av prästerna och inte sig själv. Kellers dåliga samvete kommer i kapp honom och han biktar sig inför Fader Logan. Han vet nu att hans bikt och erkännande kommer att stanna mellan honom och Fader Logan eftersom denne har tystnadsplikt och är förbjuden att berätta något om mordet för någon. Samtidigt upptäcks mordet med bevis och ögonvittnen som pekar på att mördaren är en präst. Men tystnadsplikten hindrar Fader Logan från att tala ut. Katastrofer och sammanträffanden målar in Logan i ett desperationens hörn och han blir tvungen att bekänna sin egen mänskliga svaghet.

 

Jag bekänner är en väldigt stark film av Hitchcock samtidigt som det var en inre kamp för honom själv att göra den. Hans tunga katolska uppväxt med stränga jesuitpräster under uppväxtåren märks tydligt i filmen. Filmens expressionismens bildspråk, dess ljussättning och  skuggspel, som han hämtat inspiration från under sin vistelse i Tyskland i unga år, är tydlig. Även symboliken kring Gud, kyrkan och skulden är påfallande stark. Montgomery Clift är briljant i rollen som Fader Logan och även den överiga rollbesättningen imponerar. Tanken var att rollen som Fader Logans älskade Ruth skulle spelas av svenskan Anita Björk, men det hela det stupade på att hon levde ihop med författaren Stig Dagerman, som i sin tur var gift med en annan kvinna. Nu gick rollen istället till Anne Baxter.

 

Jag bekänner hör till Hitchcocks starkare filmer och bevisar än en gång Hitchcocks förmåga att få utlopp för sin unika förmåg att blanda konstnärlig film och ren underhållning.

Fakta

Hitchcock passerar ovanför en trappa i början av filmen Hitchcock passerar ovanför en trappa i början av filmen

Drama

USA

1953

Svart/vit

Ljudfilm/Mono

95 min

 

Skådespelare:

Montgomery Clift .... Fader Michael Logan
Anne Baxter .... Ruth Grandfort
Karl Malden .... Kommisarie Larrue
Brian Aherne .... Willy Robertson
O.E. Hasse .... Otto Keller
Roger Dann .... Pierre Grandfort
Charles Andre (I) .... Fader Millars
Dolly Haas .... Alma Keller
Ovila Légaré .... Villette
Judson Pratt .... Murphy
Gilles Pelletier .... Fader Benoit

 

Skriven av:

Paul Anthelme (pjäs) och William Archibald

 

Cameo:

Hitchcock syns överst på en trappa alldeles efter att förtexterna är slut.

Otto Keller ur Jag Bekänner
Otto bekänner mordet för Fader Logan
Fader Logan (Montgomery Clift) slåss mot sitt inre