I Sista Minuten (North By Northwest)

Den New York bosatte och virrige reklammannen Roger Thornhill (Cary Grant) blir förväxlad med en agent vid namn George Kaplan. Thornhill blir kidnappad av en organisation i den undre världen som ägnar sig åt att smuggla ut statshemligheter ur landet. Organisationen, som leds av den charmige och samtidigt hänsynslöse Phillip Vandamm (James Mason), gör allt för att Thornhill ska hjälpa dem med information de behöver utan att veta om att Thornhill egentligen inte är George Kaplan. Thornhill är nära att bli dödad av Vandamm och hans kompanjoner när han blir tillfångatagen i en villa. Vandamm försöker röja Thornhill ur vägen genom att fylla honom med sprit och sedan arrangera en olycka. Thornhill klara sig och blir tagen av polisen för rattfylla. I sin iver att ta redan på sanningen blir Thornhill oskyldigt misstänkt för ett mord på en FN tjänsteman. Han är nu Amerikas mest efterlyste brottsling och tvingas ta sin tillflykt på ett tåg till Chicago. Där träffar han på den vackra Eve Kendall (Eva-Marie Saint) och de två förälskar sig i varandra. Men allt är inte så underbart som Thornhill tror. Snart framkommer det att Eve Kendall inte alls är den hon utger sig för att vara. Sanningen är istället en helt annan och Thornhills förtvivlade kamp att rentvå sig från mordet på FN-tjänstemannen och att hitta den mystiske Mr Kaplnan tar istället en annan vändning.

 

I sista minuten är en av Alfred Hitchcocks absolut bästa filmer. Det andas Hitchcock rakt igenom från början till slut. här finns hemliga agenter, mystiska och ljuva kvinnor, brutala skurkar och en oskyldig man som tvingas lösa mysteriet på egen hand. Allt alldeles underbart förpackat och berättat av en mästare i spänning. Faktum är att Hitchcock här gör något av en Bondfilm fast redan ett par år innan den första Bondfilmen kom och betydligt mer sofistikerad och bättre producerad. Filmen var nominerad till tre Oscars men någon statyett fick varken Hitchcock eller filmen.

I sista minuten innehåller i vart fall en hel del klassiska scener. Den kanske mest berömda är när Cary Grant tagit sig ut på landsbygden för att där möta den mystiske Mr Kaplan. Någon Kaplan dyker aldrig upp men däremot ett flygplan som jagar Grant över majsfälten. En klassisk scen som inleds med att Grant ser flygplanet bespruta majsfälten långt, långt bort. han inser efter ett tag att planet närmar sig honom bara för att sekunder senare bli beskjuten av det samma. Kameravinkeln när planet närmar sig Grant och han ökar sin stegintensitet successivt för att sedan springa för sitt liv är briljant.

 

Även den avslutande scenen i filmen då Grant och Saint flyr undan skurkarna i en jakt över Mount Rushmore monumentet (nationalmonument i South Dakota föreställande fyra presidenter skulpterade direkt ur berget) är en klassiker. Ännu en gång använde sig Hitchcock av ett känt monument i en avslutande scen. Men även tågresan från New York till Chicago är ett stycke högkvalitativ film historia. Precis som i En dam försvinner utnyttjar Hitchcock enbart utrymmet i ett tåg för att skapa ett stycke hårresande spänning. Men här ryms också högoktanig romantik. Scenen då Eva Marie Saint får hjälp av Grant att tända en cigarett vid matbordet är underbart vacker, känsloladdad och sensuell. Efter att Grant tänt hennes cigarett brinner fortfarande lågan på tändstickan. Hon tar då tag i hans hand rör den sakta mot sin mun, gör en kort paus och blåser sedan försiktigt ut lågan på tändstickan. Även kärleksscenerna i kupén vibrerar av starka känslosvall och en god portion romantik. Men bäst kanske man minns filmen för dess tvära kast i handlingen, spänningen, mystiken och den mycket lyckade portionen komik som Hitchcock lyckas leverera under de 131 minuterna.

Fakta

Hitchcock försösker att komma med en buss Hitchcock försösker att komma med en buss

Spionthriller

USA

1959

Färg

Ljudfilm/Mono

136 min

 

Skådespelare:

Cary Grant .... Roger Thornhill
Eva Marie Saint .... Eve Kendall
James Mason .... Phillip Vandamm
Jessie Royce Landis .... Clara Thornhill
Leo G. Carroll .... Professorn
Josephine Hutchinson .... Handsome Woman
Philip Ober .... Lester Townsend
Martin Landau .... Leonard
Adam Williams .... Valerian
Edward Platt .... Victor Larrabee
Robert Ellenstein .... Licht
Les Tremayne .... Auktionist
Philip Coolidge .... Dr. Cross
Pat McVey .... Chicago Poliseman
Edward Binns .... Kapten Junket

 

Skriven av:

Ernest Lehman

 

Cameo:

Hitchcock missar en buss alldeles i början av filmen.

Cary Grant och Eva Marie Saint ur I sista minuten
Cary Grant jagad av ett flygpn i en klassisk scen
Eve Marie Saint imponerar på Cary Grant på tåget