Hitchcock och svenskar

Jan Malmsjö som fotograf i Hitchcocks En läcka i ridån.
Tina Hedström och Per-Axel Arosenius i filmen Topaz. Ett par år senare var båda döda.

Förutom Ingrid Bergmans insatser i Trollbunden, Notorious och Under Capricorn så var det magert med svenska skådespelare och annan personal i Hitchcocks filmer. Men några få finns det faktiskt. Per-Axel Arosenius är en av två svenska skådespelare i Hitchcocks filmklassiker Topaz. Trots att han var en av stjärnorna i filmen och en internationell karriär stod för dörren så slutade han liv i lågor utanför Skattemyndigheten i Nacka.

 

1966 fick Arosenuis tillsammans med Tina Hedström chansen till att göra sig ekonomiskt oberoende i och med att de bägge fick bärande roller i Hitchcocks Topaz. Tina Hedström spelade dottern till den i dåvarande Sovjet avhoppade politikern Boris Kusenov, spelad av Per-Axel Arosenius. Arosenius utmärkta språkbegåvning gav honom ofta roller i utländska filmer efter att han bl a gjort succé hemma i Sverige i Alf Sjöbergs Fröken Julie. Han gjorde också rollen som den buttre och sammarbetsovillige Boris Kusenov i Hitchcocks Topaz alldeles utmärkt och fick mycket beröm av kritikerna efter sin rollprestation. Men det hela utmynnade senare i en stor tragedi. Arosenius var lovad ett betydligt större gage än vad han i verkligheten fick utbetalt. Skattemyndigheterna hemma i Sverige började nysta i saken och krävde Arosenius på en restskatt på 7000 kr. Det hela utmynnade i att Per-Axel Arosenius strax före klockan tre på eftermiddagen den 17 mars 1981 utanför skattemyndigheten i Nacka hällde bensin över sig och tände på. Han avled under ambulansfärden till sjukhuset. Två timmar tidigare hade han ringt till Skattemyndigheten och hotat med självmord om han inte fick uppskov på de 7000 kronor som de krävt honom på. Arosenius gjorde under sin aktiva karriär som skådespelare 41 filmroller.

 

Även Jan malmsjö fick en liten roll i slutet av filmen En läcka i ridån då han spelar en nyfiken fotograf som absolut vill ha ett foto av Paul Newman och Julie Andrews när dessa klev av båten. Malmsjö stormar fram från en hytt i och knäpper några bilder.

– Min största insats är att jag såg till att alla skyltar på svenska blev rättstavade i filmen, sa Jan Malmsjö i en intervju vid ett senare tillfälle.

– Man var ju ung och kaxig så jag frågade Hitchcock om han inte skulle ta scenen ur andra vinklar för att ha fler val i klippningen.

– "Jag har redan klippt färdigt filmen i huvudet" svarade Hitchcock, sa Jan Malmsjö och härmar perfekt engelsmannens torra dialekt.

Det sägs att även en motorcykelpolis i bussekvensen i Öst-Berlin ska ha varit svensk och heter Gerd Rein.

 

Läs även Suzanne Axells personliga minnen av Tina hedström.