Frenzy

Frenzy är filmen om en slipsmördare som härjar i London i början av 1970-talet. Richard Blaney (Jon Finch) är en före detta pilot som försörjer sig som bartender på en av alla pubar i London. Han får en dag sparken från sitt jobb och väljer att besöka sin före detta fru Blenda (Barbara Leigh-Hunt) som sköter en äktenskapsförmedling. Blaney gör misstaget att besöka henne i ett upprört tillstånd och hård ordväxling följer. Han lämna lokalen i vrede, något som hans frus sekreterare uppmärksammar. Hans gode vän, Bob Rusk (Barry Foster) som är grönsakshandlare har också ärenden till Blaneys fru. Men hans ärenden är av en helt annan sort, nämligen att finna sig en kvinna som uppskattar hans tveksamma syn på sex. Rusk blir uppjagad då han åter får nej och stryper Brenda med...just det...en slips. Blaney som betett sig hotfullt mot Blenda tidigare anklagas för mordet. Han häktas men flyr från fängelset och nu återstår för honom att rentvå sig själv från misstankar samtidigt som han jagas för mordet av polisen.

 

Många var förvånade över Hitchcocks starka comeback efter tidigare en rad relativt svaga filmer. Men mästaren var på ett strålande humör och levererade en film fylld av klassiska Hitchcockelement, en god portion humor och en mycket bra manus. Faktum är att Frenzy är lite av en sammanfattning av Hela Hitchcocks produktion och liv. Här finns detaljer som härrör direkt till hans barndom. Han återvände exempelvis till sin barndoms stad London för att hitta miljöerna och inspirationen. Slipsmördaren, Rusk, är grönsakshandlare, precis som Hitchcocks far var och Hitchcocks grundtema, man blir oskyldigt anklagad för ett mord han inte begått, markerades av "Hitch" tydligare än på mycket länge. Han visade med Frenzy att han hade krafter kvar att regissera film och slå "ungtupparna" på fingrarna trots att han hunnit bli 73 år gammal. Till skillnad mot tidigare filmer så nyttjade Hitchcock däremot relativt okända skådespelare. Inte heller lyckades han hitta en "sensationell blondin" i någon av de kvinnliga huvudrollerna.

 

Frenzy håller ett högt och bra tempo hela filmen igenom och ständigt överraskas vi åskådare av bländande tagningar och häpnadsväckande kameravinklar. En av det absolut mest minnesvärda scenerna i filmen är när Rusk inser att han glömt sin slipsnål i mordoffrets hand. Eftersom han lagt kvinnan i en potatissäck så tvingas han åka med bilen med potatissäckarna samtidigt som han i mörkret letar igenom alla säckar efter slipsnålen. En märklig jakt under tidspress i en miljö som bara en mästare kan komma på idén till. Även den ljudlösa scenen då Blaneys tidigare frus sekreterare går in genom porten för att sedan, utan att vi åskådare får följa med in i huset, hittar sin döda chef är genialisk.

Fakta

Hitchcock i folksamlingen efter fyndet av den döda kroppen i inledningen av filmen Hitchcock i folksamlingen efter fyndet av den döda kroppen i inledningen av filmen

Thriller

USA

1972

Färg

Ljudfilm/Mono

116 min

 

Skådespelare:

Jon Finch .... Richard Blaney
Alec McCowen .... Kommisarie Oxford
Barry Foster .... Bob Rusk
Billie Whitelaw .... Hettie Porter
Barbara Leigh-Hunt .... Brenda Blaney
Vivien Merchant .... Mrs. Oxford
Anna Massey .... Barbara 'Babs' Milligan
Bernard Cribbins .... Felix Forsythe
Bunny May .... Bartendern
Michael Bates (I) .... Polisbefäl Spearman
Jean Marsh .... Monica Barling, Brenda's secretary
Clive Swift .... Johnny Porter
Madge Ryan .... Mrs. Davison
Elsie Randolph .... Gladys
Gerald Sim .... Mannen i baren

 

Skriven av:

Arthur La Burn (roman) och Anthony Shaffer

 

Cameo:

Alldeles i början av filmen så syns Hitchcock i en folksamling bärande ett plommonstop på huvudet.

Klassisk mordscen ur Frenzy
Är det kommisarie Oxford eller hans fru som löser mordgåtan egentligen?
Hitchcock var tillbaka i London och bland grönsaksstånd