Främlingar På Tåg (Stranger On A Train)

Två främlingar, tennisproffset Guy Haines (Farley Grander) och den bortskämde psykopaten Bruno Antony (Robert Walker) möts på ett tåg. Bruno som är besatt av tanken på det perfekta mordet och älskar att besvära och tjata för andra om sina idéer försöker övertyga Guy om att de två ska byta mord med varandra. Bruno föreslår att han mördar Guys nuvarande fru Miriam (Laura Elliot), som inte vill skiljas från Guy trots idoga försök från han själv, om Guy i sin tur mördar hans egen far som han hatar. Guy skrattar åt förslaget och nickar ironiskt jakande till Bruno att visst kan det byta mord med varandra. Bruno tar Guys svar som ett ja och mördar hans fru på ett tivoli. Guy som är på besök hos sin nuvarande flickvän Ann Morton (Ruth Roman) som är dotter till senator Morton (Leo G. Carroll) får beskedet av Bruno och blir bestört. Kommer sanningen ut blir det dels en politisk skandal och dessutom ett rättsligt efterspel där polisen kommer att få svårt att ta Guys historia om att byta mord med varandra på allvar. För Guy återstår bara att försöka övertyga psykopaten Bruno om att han inte tänker fullfölja den i Guys ögon falska överenskommelsen. En överenskommelse som Bruno givetvis vägrar att bryta.

 

En av Hitchcocks absolut bästa filmer med en hel del verkligt fina scener av mästaren. Hela filmen är mörkt, skräckinjagande och ruggigt filmad med briljanta iscensatta sekvenser som hela tiden avlöser varandra och som gång efter annan får åskådarna att kippa efter andan. Inledningen är briljant. Hitchcock lät filma enbart fötterna på de två huvudrollsinnehavarna som vi får se gå ur var sin taxi, hela tiden rytmiskt och fint växelklippt mellan Guy och Bruno. De tar plats på tåget där de hamnar mittemot varandra. Klipp till järnvägsspår med en rad växlar och klipp tillbaka till Guys och Brunos fötter som stöter mot varandra och historien kan ta sin början. Även mordet på Guys fru är mycket vackert iscensatt. Bruno som förföljer den lättfotade Miriam på tivolit väntar med att ta hennes liv tills hon och hennes två kavaljerer kommit ut på en liten ö vid tivolit. Väl där lyckas han bli ensam med Miriam och stryper henne. Miriam som bär glasögon tappar dessa när Bruno lägger sina fingrar runt hennes hals. Kameran panorerar ner på glasögonen och åskådarna får uppleva hela mordsekvensen i spegelbilden från hennes glasögon på marken på ett minst sagt raffinerat sätt.

 

En tredje scen som jag finner synnerligen intressant är den då Guy, precis efter det att han fått reda på att Miriam mördats, ska spela en tennismatch och vet inte att Bruno sitter bland publiken runt arenan. Guy kommer in på arenan där en annan match precis pågår. Han (och vi) ser publiken som följer slagduellen på planen med stort intresse. De vrider huvudena mot höger, vänster, höger osv. Men ju mer kameran zoomar in publiken så ser biopubliken och Guy att ett huvud på arenan inte vrider på sig och följer spelet på planen...Brunos...Han har istället hela tiden blicken fäst på Guy. Magnifikt! Hitchcock föll direkt för historien när han läste novellen skriven av Patricia Highsmith. Han köpte loss filmrättigheterna för 7500$ och började tillsammans med manusförfattaren Raymond Chandler att skriva filmmanus. Det blev tyvärr ett samarbete som kolappsade och Hitchcocks favoritskribent, Ben Hetch fick istället fullfölja manuset tillsammans med regissören själv. Skådespelarinsatserna är lysande. Farley Granger som den oskyldige Guy gör en mycket trovärdig insatts. Men filmens stora stjärna är Robert Walker som den genomosympatiske skurken Bruno. Det formligen lyser hämnd, mord och död i hans blick filmen igenom. Lysande! Även Hitchcocks dotter Patricia gjorde en minnesvärd insatts som syster till Guys fästmö Ann. Filmen blev ett mästerverk som hyllades av såväl kritiker som publik. Hitchcocks lycka var ännu en gång gjord.

Fakta

Hitchcock bär ombord en kontrabas på ett tåg Hitchcock bär ombord en kontrabas på ett tåg

Thriller

USA

1930

Svart/vit

Ljudfilm/Mono

101 min

 

Skådespelare:

Farley Granger .... Guy Haines
Robert Walker (I) .... Bruno Antony
Ruth Roman .... Anne Morton
Leo G. Carroll .... Senator Morton
Patricia Hitchcock .... Barbara Morton
Marion Lorne .... Mrs. Antony
Howard St. John .... Kapten Turley
Jonathan Hale .... Mr. Antony
Robert Gist .... Hennessy
Laura Elliot .... Miriam Haines
John Brown (I) .... Professor Collins
Ralph Moody .... Den sjaskige manen
Norma Varden .... Mrs. Cunningham
Dick Wessel .... Bill
John Doucette .... Hammond

 

Manus skrivet av:

Raymond Chandler, Czenzi Ormonde och bearbetat av Whitfield Cook efter en roman av, Patricia Highsmith

 

Cameo:

Hitchcock går ombord på ett tåg bärande på en kontrabas.

Ska vi byta mord med varandra?
Publiken tittar åt ett hål, Bruno åt ett annat
Brunos första mord på Guy´s fru filmat i hennes glasögon