FAQ

Många hör av sig till mig med diverse olika frågeställningar kring Alfred Hitchcock och hans filmer. Jag har därför samlat ihop de vanligaste frågorna här för att ni själva ska få svar på era frågor kring Alfred Hitchcock snabbt och enkelt. Har du ytterligare frågor kring Alfred Hitchcock så tveka inta att skicka e-post till mig. Jag lovar att försöka svara så fort och precist som jag kan.

När levde Hitchcock ? Alfred Hitchcock föddes den 13 Augusti 1899 på Highroad 517 i Leytonstone, London. 1939 flyttade han själv tillsammans med sin fru Alma Reville och parets enda barn Patricia Hitchcock till Bel air i Hollywood. Hitchcock avled i sitt hem i Bel air den 28 april 1980.

 

Vad är en MacGuffin ?

Termen MacGuffin användes för fösta gången av Hitchcock under en föreläsning han höll på Columbia University 1939 som handlade om de viktigaste elementen när det gäller att berätta en historia. Hitchcock hittade inspiration till föreläsningen i en författare vid namn Angus MacPhail som han känt till allt sedan sina första år inom filmen. I en berättelse om två skotska män som åkte tåg tillsammans frågade den ene den andre vad han hade i sin packning som låg på hyllan över dem inne i kupén. Mannen svarade: "Det är en MacGuffin" "Vad är en MacGuffin?" "En uppfinning som jag ska använda för att jaga tigrar med i Skotland" "Men det finns väl inga tigrar i Skotland" "Då så, då är det väl ingen MacGuffin då, eller hur?" En MacGuffin kan vara vad som helst. Pengar, uran, hämnd, respekt, juveler, frihet eller en nyckel. Den kan lika väl vara en mystisk sak som en materiell sak. Hitchcocks favorit MacGuffin var oftast "Statshemligheter". Oftast förekom MacGuffin i hans spionfilmer. Det enda syftet med en MacGuffin är att den intresserar åskådarna tillfälligt. När väl historien i filmen börjar ta fart på allvar så mister MacGuffin sin betydelse för den fortsatta handlingen och glöms oftast bort av publiken. Man kan säga att en MacGuffin är en del i ett pussel av information som höjer värdet av intrigen och spänningen i filmen, men som i praktiken är oväsentlig för filmen. Exempel på lyckade MacGuffins i Hitchcocks filmer är: - Nyckel i Notorius som Ingrid Bergman bär omkring på under festen i huset. Även det uran som fanns i flaskorna i källaren i samma film var en lyckad MacGuffin. - Sången som Michael Redgrave lär sig vissla av den gamla damen i En dam försvinner är en annan MacGuffin. Obetydlig för handlingen egentligen, men skapar ändå en viss känsla av mystik och hemlighetsmakeri. - De ord som Louis Bernard viskar i James Stewarts öra när Bernard mördas på torget. - Formeln som Paul Newman måste lära sig utantill i En läcka i ridån.

 

Vad menas med Cameo?

Cameo kallas det när Hitchcock själv syns i sina filmer. Första gången Hitchcock syntes i en av sina egna filmer (gjorde en cameos) var i The Lodger. Anledning till att han började med detta, som senare skulle bli ett varumärke för honom, var att han helt enkelt behövde en statist till en av scenerna i The Lodger. Senare skulle Hitchcock mest besväras av att synas i sina filmer. Anledningen till det var att han tyckte att biopubliken lade ner mer kraft på att leta efter honom än att se själva filmen. Hitchcock valde därför att se till att hans cameos låg så tidigt som möjligt i filmen så inte åskådarna skulle missa själva handlingen. HÄR kan du se nästan alla cameos som Hitchcock var med i :)

 

Vad menas med Pure cinema ?

"Pure cimena" kan direkt översättas med "riktig film". Hitchcock poängterade många gånger att han så långt det var möjligt gjorde "pure cinema". Han ville med andra ord åskådliggöra handlingen i filmen med hjälp av visuella hjälpmedel istället för att låta en lång, och ibland ganska innehållslös, dialog leda filmen framåt. Precis som han var tvungen att göra under stumfilmsepoken då ju ingen kunde använda av ljudet som hjälpmedel. Därför var det ganska vanligt i Hitchcocks filmer med långa, spännande och alldeles underbart iscensatta sekvenser där bilden talar till publiken istället för dialogen. Något som han var en mästare i att regissera och dela med sig till publiken av.

 

Hur många långfilmer gjorde Hitchcock ?

Där råder det lite olika bud. De flesta vill ha det till att Hitchcock gjorde 53 långfilmer. Själv brukar jag säga att han gjorde 54. Anledningen till det är att han var delregissör till en av filmerna, Elstree calling. Eftersom han ändå var så pass mycket inblandad i filmen som han nu var så anser jag att han faktiskt regisserade 54 långfilmer.

 

Vilka skådespelare jobbade Hitchcock mest ihop med?

James Stewart var flitigt förekommande i Hitchcocks filmer under 50-talet. Stewart hann med att medverka i 4 Hitchcockfilmer under sin karriär. Repet, Fönstret åt gården, Mannen som visste för mycket (2) och En studie i brott. Även Cary Grant var en av Hitchcocks manliga favoriter. Grant var även han med i 4 filmer. Illdåd planeras, Notorius, Ta fast tjuven och I sista minuten. På den kvinnliga sidan var Grace Kelly Hitchcocks stora favorit och var med i 3 filmer. Slå nollan till polisen, Fönstret åt gården och Ta fast tjuven. Även vår svenska Ingrid Bergman var älskad av Hitchcock och var med i 3 Hitchcockproduktioner. Trollbunden, Notorius och Under Capricorn. I icke bärande roller så var Leo G. Carroll en favoritskådespelare som Hitchcock ofta anlitade. Leo G. Carroll var med i hela 6 Hitchcockfilmer. Främlingar på tåg, Trollbunden, The Paradine case, I sista minuten, Illdåd planeras och Rebecca.

 

Fick Hitchcock någonsin ta emot en Oscar ? 

Nej, kontigt nog fick han aldrig det trots att hans filmer var nominerade som bästa film hela 6 gånger. Visserligen fick hans film Rebecca priset som bästa film 1940. Dessvärre var det producenten David o Selznick som tog hand om statyetten. Något som Hitchcock aldrig riktigt förlät sin producent för. 1979 fick dock Hitchcock ta emot priset från Amerikanska filminstitutet för sitt livsverk inom filmen. Redan 1938 fick han dessutom New York Film Critics Circle Awards pris för bästa regi för sin film En dam försvinner.

 

Hur många program i TV-serierna Alfred Hitchcock presenterar och Alfred Hitchcock timmen gjorde Hitchcock ?

Hitchcock producerade 268 avsnitt i Alfred Hitchcock presenterar som sändes mellan åren 1955-1962. Han producerade sedan 93 avsnitt av Alfred Hitchcocktimmen mellan åren 1962-1965. Själv regisserade Hitchcock endast ett fåtal av alla "minifilmerna" som ingick i programmen. Alfred Hitchcock presenterar klassas allmänt som den bättre och mer kvalitativa TV-serien av de båda. 1980 gjordes 73 av de 266 avsnitten ur serien Alfred Hitchcock presenterar om igen i färg och med nya regissörer bakom varje avsnitt. Dock valde man att behålla Hitchcocks egna svart/vita inledningar.

 

Var kan jag läsa mer om Alfred Hitchcock, hans liv och filmer ?

Det finns förstås en mängd bra litteratur om Hitchcock. Själv har jag fastnat för följande:

- Hitchcock om Hitchcock av Francois Truffaut. Den världsberömda interrvjun som pågick i 50 timmar. En bibel för alla Hitchcockälskare.

- The complete Hitchcock av Paul Condon och Jim Sangster. Författarna går igenom samtliga Hitchcockfilmer och tar upp handlingen, fakta och mycket, mycket annat intressant.

- Hitchcock on Hitchcock av Sidney Gottlieb. Valda texter och intervjuer med Hitchcock.

- The dark side of genius av Donald Spoto. En mycket närgången och faktaspäckad bok om Hitchcocks liv, leverne och filmer. Ibland lite väl svartmålande.

- The life of Alfred Hitchcock av Donald Spoto. Ännu en bok av Donald Spoto den här gången mer faktainriktad om enbart Hitchcocks filmer.

 

Var kan jag köpa Hitchcockfilmer ?

Det finns förstås en mängd internetshoper och andra ställen där du kan köpa dina Hitchcockfilmer till bra priser. Personligen har jag fastnat för:

Ebay

MovieMail

Uranet som finns i de flaskor som Cary Grant tappar i golvet är en typisk MacGuffin
En av Hitchcocks klurigaste cameo. Eftersom han inte fick plats i livbåten från filmen med samma namn så blev det i en annos istället.
James Stewart och Hitchcock hade många framgångsrika år tillsammans
En måstebok för alla Hitchcockfans