De 39 Stegen (The 39 Steps)

De 39 stegen blev det definitiva avstampet för Hitchcock från England till Hollywood. En klassiker helt enkelt. Här visade Hitchcock gång efter annan sin klass såväl som regissör som rent tekniskt. Filmen är mångfaldigt rosad, inte minst för sin mycket sofistikerade dialog. Den handlar om, som så många gånger i Hitchcocks filmer, en man (Donat) som helt oförberett dras in i en situation som han själv måste lösa. En kvinna (Mannheim) som han träffat en sen kväll ramlar plötsligt ner över honom i hans hem med en kniv i ryggen. Hon har tidigare berättat om att hon är förföljd utan att Donat trott henne. Donat blir emellertid övertygad om hennes historia och blir själv oskyldigt misstänkt för mordet och tvingas fly. I samband med flykten stöter han på en annan kvinna (Carroll) som dock inte tror på hans historia. De två tvingas ändå fly tillsammans till Skottland eftersom de sitter ihop med handklovar. Något som regissören själv gillade skarpt. Allt eftersom blir flickan övertygad om att Donat talar sanning och ställer upp helhjärtat för sin hjälte.

 

Filmen är som tidigare redan sagts en klassiker. Den innehåller allt som en spionthriller bör innehålla. Hitchcock visar dessutom en otrolig skicklighet som regissör med ideliga briljanta tekniska lösningar kombinerat med magisk känsla och rytm. Hela filmen är dessutom sammansatt med en förbluffande exakthet och härlig logisk känsla för den alltmer framåtdrivande handlingen som bärs upp på ett exemplariskt sätt av regissören själv. Ett mästerverk!!!

Fakta

Hitchcok till vänster i bild med hatt Hitchcok till vänster i bild med hatt

Spionthriller

England

1935

Svart/vit

Ljudfilm/Mono

87 min

 

Skådespelare:

Robert Donat .... Richard Hannay
Madeleine Carroll .... Pamela
Lucie Mannheim .... Annabella Smith
Godfrey Tearle .... Professor Jordan
Peggy Ashcroft .... Margaret
John Laurie (I) .... John
Helen Haye .... Mrs. Jordan
Frank Cellier .... Sheriffen
Wylie Watson .... Memory
Gus MacNaughton .... Handelsresande
Jerry Verno .... Handelsresande
Peggy Simpson .... Jungfru

 

Skriven av:

John Buchan (roman) och Charles Bennett

 

Cameo:

Hitchcock kastar skräp i en soptunna samtidigt som Robert Donat och Lucie Mannheim springer ut från en teater ungefär 7 minuter in i filmen.

 

Lucy Mannheim och Robert Donat
Carroll och Donat oskiljaktiga med handklovarna på. Något Hitchcock tyckte var fängslande
Robert Donat och Madeleine Carroll i De 39 Stegen