THE GIRL - Miller imponerar i gripande otäckt drama

Sienna Miller som Tippi Hedren under den berömda fågelatacken på vinden. Sienna Miller som Tippi Hedren under den berömda fågelatacken på vinden.

När jag först hörde att BBC skulle göra en film om Hitchcock och Tippi Hedrens komplicerade förhållande under inspelningarna av Fåglarna och Marnie ryckte jag mest på axlarna. Efter att ha sett filmen sitter jag mest och gapar. Handlingen, utförandet och skådespelarinsatserna är riktigt bra, men hela den mycket otäcka vetskapen om Hitchcocks djävulskhet mot sin aktris som rullas upp framför mig gör mig mållös.

 

Manuset bygger på Donald Spotos bok - The Dark Side Of A Genius - och är en enda lång mörk skildring av Hitchcock, hans liv och hur illa han behandlade sina kvinnliga skådespelerskor samt alla hans "practical jokes". Tippi Hedren upptäcks av Hitchcok och hans fru Alma Reville i en reklamfilm för ett bantningsmedel. Hon får chansen att spela den kvinnliga huvudrollen i Hitch nästa film, Fåglarna. Lyckan är total och den unga blonda skönheten gör allt för att göra sin läromästare till lags. Dock utan att gå över gränsen. Något regissören själv förstås hoppats på.

Ju mer Hedren tillbakavisar sin regissör desto elakare blir hans små hämdaktioner och utbrott mot sin stjärna. Hon är nu fången i hans obehagliga grepp. Ett grepp som senare ska eskalera i all tänkbar onska från Hitchcocks sida.

I senare intervjuer har Tippi Hedren sagt att hon på grund av olika kontrakt och rädslan för att vara en "besvärlig typ" inte vågat säga hela sanningen. Nu rullas hela den obehagliga sanningen fram och hon och andra som varit med under inspelningarna av Fåglarna och Marnie skräder inte på orden i de intervjuer som gjorts inför inspelningen. Hitchcock gick så långt i sina förnedringar mot sin stjärna att Alma Reville personligen fick be Hedren om ursäkt för hans obehaglighter. Något vi idag kallar sexuella trakasserier. Otäcka, skrämmande och högst obehagliga scener rullas upp och hela tiden mal tanken i mitt huvud... Hur stod hon ut?.

 

Sienna Miller är strålande som Tippi Hedren och henes förvandling från ung, glad och entusiastisk skådespelerska till knäckt, förlamad av förnedring och besvikelsen över hur hennes läromästare betedde sig är strålande. Även Toby Jones imponerar i sin gestaltning av den gubbsjuke lätt alkoholiserade Alfred Hithchock. Kort sagt är de flesta av skådespelarinsatserna bra rakt igenom.

Visst märks det att det är en TV-film, men utan att den känslan tar över. BBC kan sin sak och känner sin regissör väl och vet att skapa dramatik. För dramatiskt blir det.

 

Måste säga att jag blev väldigt positivt överraskad utan att för den delen vara glad när jag tittat klart. Men det bestående minnet är ändå att hela tiden jag såg filmen malde samma tanke i mitt huvud... Hur stod hon ut?

 

Betyg: ++++ (5 möjliga)

Kommentera gärna: